Grotesk overgreb: Her fik 14-årige piger sat spiral op mod deres vilje

Af: Mie M.B

|

04/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De mange berørte kvinder har nu anmodet om erstatning for 43 millioner kroner

Mest læste i dag

143 kvinder har indtil videre indgivet stævning mod Danmark for påståede brud på menneskerettighederne i spiralsagen, ifølge det grønlandske medie KNR. Det skriver DR.

Baggrundshistorien involverer ufrivillig opsætning af spiraler i grønlandske kvinder i 1960'erne og 1970'erne, hvoraf flere kvinder kræver erstatning fra staten for brud på deres menneskerettigheder. Den samlede erstatningsanmodning løber op i knap 43 millioner kroner.

Naja Lyberth, talsperson for kvinderne, udtaler til KNR, "De ældste af os er over 80 år, og derfor kan vi ikke vente længere. Så længe vi lever, vil vi gerne genvinde vores selvrespekt og respekten for vores livmodere. Der er ikke nogen regering, der skal bestemme, om vi skal have børn eller ej."

De grønlandske kvinder hævder, at staten har krænket deres menneskerettigheder, herunder retten til familieliv. En uvildig undersøgelse af sagen er igangsat af regeringen og forventes afsluttet næste år, men kvinderne ønsker ikke at vente på resultatet.

Advokat Mads Pramming, der repræsenterer kvinderne, påpeger, at retssystemet er den eneste tilbageværende mulighed for dem. Han mener, at denne potentielt kan være den største sag og et svigt af menneskerettigheder i Danmarks historie.

Pramming udtaler, "Det her er jo en sag, hvor staten er gerningsmanden. Hvor man med vilje har krænket folk, hvor man har begrænset befolkningen og slået generationer ihjel, som grønlænderne siger det, for at spare penge."

Anbefalet til dig