Håndboldstjerne faldt i søvn bag rattet

Af: Kasper Rud

|

17/07/2024

Nyheder
Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Håndboldstjernen faldt i søvn bag rettet på køretur i Danmark med familien i bilen.

Lige nu læser andre også

Søvnapnø er en alvorlig søvnforstyrrelse, hvor vejrtrækningen gentagne gange stopper og starter under søvn. Denne tilstand fører til nedsat søvnkvalitet og kan resultere i konstant træthed og andre sundhedsproblemer som forhøjet blodtryk og hjertesygdomme.

Søvnapnø rammer både mænd og kvinder, men er mere almindelig hos overvægtige personer. Ubehandlet søvnapnø kan have alvorlige konsekvenser for dagligdagen og kræver ofte medicinsk intervention for at forbedre patientens livskvalitet.

Det kan også opereres væk, men det tager op mod et halvt år at komme sig over.

Jim Gottfridsson, den svenske håndboldstjerne, har afsløret en skræmmende oplevelse, som kunne have endt tragisk for ham og hans familie.

Gottfridsson lider af netop søvnapnø. Hans tilstand resulterer i ufrivillige vejrtrækningspauser under søvn og dermed nedsat søvnkvalitet. For seks år siden blev denne sygdom næsten fatal, da han faldt i søvn bag rattet, mens hele familien var i bilen.

Det fortæller han i et interview til Aftonbladet.

I et interview med SVT, gengivet af Aftonbladet, fortæller Gottfridsson om den chokerende hændelse. ”Jeg ryster ved tanken om, hvad der kunne være sket,” siger han og udtrykker sin taknemmelighed for sin hustrus hurtige reaktion: ”Heldigvis sad min hustru ved siden af mig og tog fat i rattet: 'Hvad fanden laver du, Jim?! Du faldt i søvn', udbrød hun.”

Søvnapnø påvirker ikke kun Gottfridssons privatliv, men også hans professionelle karriere. Den konstante træthed gør det svært at fungere optimalt, både som atlet og far. ”Jeg falder i søvn alle vegne. Hele tiden. For eksempel når jeg lægger puslespil med min søn,” siger han og illustrerer de daglige udfordringer, som søvnapnøen medfører.

Årsagen til Gottfridssons søvnapnø er, at han ikke længere kan trække vejret gennem det ene næsebor efter at have brækket næsen fire gange. En operation kunne potentielt kurere hans tilstand, men håndboldspilleren har valgt at udskyde indgrebet til efter sin karriere, da han ikke ønsker at være væk fra håndbolden i op mod et halvt år.

Gottfridsson er i øjeblikket i træningslejr med det svenske landshold forud for de kommende Olympiske Lege, der begynder i næste uge. Holdet har store forventninger, og Gottfridsson spiller en central rolle i deres forberedelser. Selvom hans søvnapnø er en konstant udfordring, er han fast besluttet på at præstere på højeste niveau.

Denne situation sætter fokus på de usete udfordringer, som professionelle atleter ofte står overfor. Mens fans ser de imponerende præstationer på banen, er der bag kulisserne ofte personlige kampe, som kan være mindst lige så krævende. Gottfridssons åbenhed omkring sin tilstand giver indsigt i de ofre og vanskeligheder, som følger med en professionel sportskarriere.

Hans historie tjener også som en påmindelse om vigtigheden af sundhed og sikkerhed, både på og uden for banen. Søvnapnø er en alvorlig tilstand, der kræver opmærksomhed og behandling, selv for dem, der lever et aktivt og sundt liv. For Jim Gottfridsson har familiens sikkerhed og hans egen sundhed førsteprioritet, selv midt i en krævende sportslig karriere.

Anbefalet til dig