Hans-Henrik fik en whisky som gave, nu er den 50.000 kroner værd

Nyheder
Hvad ville du give for en whisky? Foto: DBA guides
Hvis ikke du vidste, at Hans-Henrik var samler, ville du nok anse ham som mere end små-alkoholiseret, med en ny flaske om ugen i 10 år. Men samler dét er han! Faktisk betragtes Hans-Henriks samling som verdens største af sin slags – og du kan se lidt af den i videoen ovenfor.

Lige nu læser andre også

Glenfiddich betyder ’Hjortens dal’ på skotsk gælisk – og i denne hjortens dal ligger et whiskey-destilleri, som har fået samme navn, og som har lavet ægte skotsk whiskey siden 1886.

Umiddelbart er det svært at se, hvordan et oldgammelt, skotsk destilleri skulle have forbindelse til Falster. Men det er lige indtil man besøger 63-årige Hans-Henrik, der til dagligt driver Hotel Falster, og som bruger al sin fritid på whiskey specifikt fra skotske Glenfiddich. Det fortæller han til DBA Guide.

Besøger man Glenfiddichs egen hjemmeside, kan man læse, at destilleriet allerede tilbage i 2014 kårede Hans-Henriks Hansens samling som verdens største private Glenfiddich-samling. Vi har været så heldige at besøge den dyrebare kælder på Falster og tog selvfølgelig et kamera med. Se videoen herover.

50.000 kroner for én flaske!

Jo. Du læste rigtigt. Det er virkelig nogle dyre dråber, som er at finde i whiskey-kælderen på Falster. Men flasken til 50.000 kroner er selvfølgelig ikke hvilken som helst flaske. Det er en aftapning der kun blev hældt på 201 flasker, hvor én af dem altså havnede i Hans-Henriks samling.

Og hvad har Hans-Henrik så selv givet for flasken, spørger du nok. Helt præcist 0 kroner.

Flasken var nemlig en gave fra Glenfiddich-destilleriet til Hans-Henrik, som tak for hans store loyalitet. Den flaske, som Hans-Henrik fik foræret af destilleriet, fik han faktisk også lov til at aftappe selv.

Fadet, som Hans-Henrik tappede sin egen flaske fra, var fra 1955, hvilket sammen med den begrænsede aftapning på bare 201 flasker, forklarer hvorfor de samlet kunne indbringe hele 10 millioner kroner.

Selv hunden er præget af whiskey

Sorte Robert er ikke navnet på en finurlig tegneseriefigur. Det er derimod det danske navn på den bæk, som Glenfiddich-destilleriet får deres vand fra. På skotsk gælisk hedder bækken 'Robbie Doo'.

Selvom Glenfiddich i dag sagtens kunne erstatte vandet fra Robbie Doo med vandet fra en vandhane, er bækken en stor del af destilleriets historie. Bækken Robbie Doo forsynede nemlig destilleriet med vand helt fra begyndelsen i 1884, hvor der ikke var rindende vand i hanerne.

Så ingen Robbie Doo, ingen Glenfiddich.

Robbie Doo har derfor også ret stor betydning for Hans-Henrik. Ikke kun fordi, at hans elskede whiskeyflasker afhænger af den lille bæk, men også fordi Hans-Henrik har valgt at døbe sin gravhund Robbie Doo. Den lille og pjuskede gravhund er sort, hvorfor den danske betydning ’sorte Robert’ også passer meget godt.

En dyr snefugl

I 2010 blev Glenfiddich-destilleriet ramt af en stor snestorm, hvor sneen fik taget til at kollapse i hele fem af deres lagerbygninger.

Ét af de store huller i taget havde nærmest taget form som en fugl, hvorfor Glenfiddich fik ideen til at døbe en begrænset aftapning fra 2010 ’Snow Phoenix’, eller snefuglen på dansk.

Og intet er jo som bekendt ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. For selvom at 2010 utvivlsomt var et dyrt år for Glenfiddich, som mistede lagerbeholdning og skulle lappe huller i taget, blev historien om snefuglen særdeles velmodtaget.

Da flaskerne blev udbudt til salg, kostede de 500 kroner. Men i dag må du op og slippe mellem 2.500 og 3.000 kroner, hvis du vil have fat i en snefugl. Og ja. Hans-Henrik har naturligvis en flaske.

Hans-Henrik køber hele molevitten!

At være indehaver af verdens største private Glenfiddich-samling kommer klart med nogle frynsegoder, som den almene dansker ikke ville have mulighed for.

Hans-Henrik var i anledning af sin 60 års fødselsdag så heldig, at få lov til at købe et helt fad Glenfiddich-whiskey, bestående af 32 flasker, som var nøje udvalgt af destilleriets ’Master Blender’, som udvælger krydderisammensætningen og bestemmer fadlagringen på Glenfiddichs flasker.

Én af Hans-Henriks personlige flasker viser han stolt frem i videoen, hvorefter han slår fast, at han aldrig kommer til at stoppe med at samle på Glenfiddich-whiskey.

"Der kommer altid noget nyt og spændende, som jeg bliver fristet til at købe," siger Hans-Henrik afslutningsvis til DBA Guide, fra den dyrebare whiskey-kælder på Falster.

SMH

Forkortelsen SMH står for shaking my head på engelsk.

 

Anbefalet til dig