Har bombet en reaktorplads: Ukraine anklager Rusland for 'atomterrorisme'

11/3/22 05:15

Ida Hansson

Foto: Twitter/@WARUKRAINE2022
Russiske styrker har bombet en reaktorplads i byen Kharkiv.

Angrebet menes at være sket på byens Institut for Fysik og Teknologi i et nyt angreb efter kontinuerlig beskydning i regionen. Det skriver TheSun

Dramatiske optagelser delt online viser eksplosionen, der udløste massive flammer ved bygningen.

Angrebet forårsagede også en brand på et nærliggende hostel, sagde det ukrainske parlament. Branden blev senere slukket af brandmænd.

Anton Gerashchenko, rådgiver for Ukraines indenrigsministerium, fortalte, at en granat ramte en bygning, der rummer udstyr, der kan frigive atomstråling, hvis det bliver beskadiget.

I et tweet sagde parlamentets officielle hjemmeside, at kampene tæt på Institut for Fysik og Teknologi fortsætter.

Ukraines Center for Strategisk Kommunikation og Informationssikkerhed skrev på Twitter at: "I Kharkiv rapporterer øjenvidner om en brand i bygningen af ​​Kharkiv Institut for Fysik og Teknologi.

Foto: Twitter/@WARUKRAINE2022

Foto: Twitter/@WARUKRAINE2022

 

Foto: Twitter/@WARUKRAINE2022

Foto: Twitter/@WARUKRAINE2022

Ifølge ukrainske medier startede branden omkring klokken 20.20, da luftangrebssirener lød i byen.

Pravda.com.ua. skriver, at civile rapporterede om "lyde af eksplosioner og salver af artilleri"

Ukraines statslige atom regulering inspektorat anklagede Rusland for at begå "atomterrorisme".

Russiske styrker blev anklaget for at affyre ustyrede raketter mod samme bygning i sidste uge. Instituttet er hjemsted for et anlæg kaldet Neutron Source, som indeholder en atomreaktor, der bruges til forskning.

Russiske styrker har allerede overtaget to atomkraftværker i Ukraine, hvilket giver anledning til bekymring for atomanlæggenes sikkerhed.

Det kommer i kølvandet på Det Hvide Hus' advarsel om, at Rusland "muligvis kunne bruge kemiske eller biologiske våben" i landet.

Amerikansk efterretningstjeneste udtalte, at den russiske leder kan forsøge at "skabe en falsk flag-operation" med sine ødelæggende våben, så han kan give Kiev skylden.

"Vi bør alle være på udkig efter, om Rusland muligvis kan bruge kemiske eller biologiske våben i Ukraine, eller at skabe en falsk flag-operation ved at bruge dem," sagde Jen Psaki, pressesekretær i Det Hvide Hus.

Vestlige embedsmænd frygter, at Putin vil bruge ikke-konventionelle våben såsom sarin, klor og sennepsgas.