Har du styr på din kat? Hvis ikke, kan det skabe store problemer

25/01/2022

Sarah Steenfeldt

Foto: Agria Dyreforsikring
Mange hankatte strejfer vidt omkring - og det kan altså skabe problemer.

Mest læste i dag

Hankatte kan finde på at vandre langt i deres søgen efter en sød hunkat i løbetid, hvilket kan resultere i utallige killinger, uden at du som ejer nogensinde opdager det. Og netop ikke-kastrerede hankattes strejfen kan skabe problemer, forklarer Agria Dyreforsikrings direktør i en pressemeddelelse.

I det danske land er der mange herreløse katte. Katte der desværre ofte lever et kummerligt liv, hvor flere har svært ved at overleve den kolde vinter, som vi er i nu. En af årsagerne, til at der er så mange lidende, herreløse katte, er, at ejere, der ikke ønsker at avle på deres kat, ikke får den neutraliseret. Men blot fordi ejeren ikke ønsker at lave killinger, kan hankattene stadig godt gå ud og slå sig løs, fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring:

“En hankat kan vandre rundt i en radius af 20 kilometer fra sit hjem. Samtidig kan en hunkat få op til tre kuld killinger om året. Det ender altså med mange ikke-planlagte killinger, som i langt de fleste tilfælde ender med at blive herreløse. Katte, der her i vinterkulden lider en pinefuld død. Og det bør vi gøre, hvad vi kan, for at undgå!”

En lystig hankat er klar til at uddele tæsk

Et problem, som ejere af ikke-kastrerede hankatte med stor sandsynlighed vil stå overfor, er skader efter slagsmål. Hankattene er nemlig oftest klar til at kæmpe om hunkattene, hvilket kan resultere i alvorlige skader som bidsår, dybe rifter og øjenskader.

Dertil hører en øget risiko for, at katten får “katte-AIDS” (Felin Immundefekt Virus, FIV), der kan spredes via kattebid. Sygdommen er ikke livstruende i sig selv, men kan give en række komplikationer for katten igennem dens liv.

Hvorfor bliver kattene ikke neutraliseret?

Ifølge Tine Antvorskov er der to primære grunde til, at katteejere ikke neutraliserer deres katte, selvom de ikke skal have killinger:

“Nogle synes at prisen er for høj for at få katten neutraliseret. Andre synes, at det er synd for katten. Men neutralisering kan altså både blive en billigere løsning i det lange løb, når vi taler om dyrlægeregninger, og ikke mindst, så vil især flere kastrerede hankatte betyde færre lidende, herreløse katte her om vinteren,” afslutter Tine Antvorskov.

Anbefalet til dig