Har du undret dig over navnene på gadeskiltene? Ny optælling tegner et chokerende billede

Af: Mie M.B

|

08/03/2024

Foto: Google Street View
Foto: Google Street View
En ny optælling afslører vilde tal i blot én enkelt by

Mest læste i dag

I Holstebro Kommune er der markant færre veje opkaldt efter kvinder end mænd, en ubalance der har sat ligestilling på dagsordenen. En optælling fra gruppen "Lige i Holstebro" afslører, at kun fem veje bærer navne efter kendte kvinder, sammenlignet med de 87 veje, der hylder mænd. Dette tal understreger en skævhed, da der er mere end 15 gange så mange mandlige som kvindelige navne repræsenteret i kommunens vejnavne. Det skriver TV 2.

Gruppen "Lige i Holstebro" har initieret denne optælling for at fremme debatten om ligestilling i det offentlige rum. Hanne Lund-Nielsen, medarrangør, udtrykker en skuffelse over det nuværende billede og påpeger vigtigheden af, at kvinder og børn har forbilleder, de kan spejle sig i - også i bybilledet.

Lund-Nielsen foreslår ikke en omdøbning af eksisterende veje, men håber, at kommunen vil overveje kvindelige navne til nye veje i fremtidige byudviklingsprojekter. Hun fremhæver blandt andet Kirsten Færch, en markant figur i Holstebros historie, som et passende navn til en ny vej.

Denne debat om ligestilling og repræsentation i vejnavne har også nået kommunens ører. Teknik- og Miljøchef i Holstebro Kommune, Poul Munk-Poulsen, anerkender skævheden og tilskriver den historiske ejendomsforhold, hvor jordejere havde privilegiet at navngive veje. I dag vælger kommunen oftere emner som blomster eller træer til nye vejnavne, men Munk-Poulsen udelukker ikke fremtidig inklusion af flere kvindenavne i takt med, at emnet får mere opmærksomhed.

Anbefalet til dig