Tilbagekaldelsen skal tages alvorligt.
Lige nu læser andre
Statens Serum Institut (SSI) har siden midten af august registreret fem patienter med den samme type af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes.
De syge er i alderen 70-95 år, tre er kvinder og to er mænd. Alle patienterne har været indlagt.
”Listeriainfektion er en alvorlig fødevarebåren infektion, der kan føre til blodforgiftning og hjernehindebetændelse hos i forvejen immunsvækkede personer,” siger Susanne Schjørring, der er afsnitsleder på SSI, og fortsætter:
“Et sygdomsudbrud med fem personer er derfor alvorligt og efterforskes uden forsinkelser. Ved interview med patienterne opdagede vi hurtigt, at de allesammen havde spist spiseklare fiskefrikadeller.”
SSI, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet igangsatte derfor en større udredning for at finde kilden til smitten.
Læs også
”Bakterier fra patienter og prøver af fiskefrikadeller fra producenten er blevet sammenlignet. Vi har fundet, at bakterierne er helt ens. Dette viser, at smitten er kommet fra producenten,” siger seniorforsker Brian Lassen fra DTU Fødevareinstituttet.
Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage
Tenax Sild A/S, som har produceret fiskefrikadellerne, har tilbagekaldt flere varianter af produktet, og virksomheden har igangsat tiltag for at undgå listeria i produktionen.
”Selvom Tenax Sild A/S har tilbagekaldt fiskefrikadellerne, kan der være forbrugere, der har produkterne derhjemme. Er det tilfældet, opfordrer vi forbrugerne til enten at smide dem ud eller levere dem tilbage til butikken,” siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Produkterne er solgt i supermarkeder over hele landet. Se hvilke fiskefrikadeller der er tilbagekaldt.
Hvad skal du gøre, hvis du har spist dem?
Selvom man har spist de fiskefrikadeller, der nu er kaldt tilbage, er der meget lille risiko for, at man bliver syg.
Læs også
Man er i risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har svækket immunsystem på grund af anden alvorlig sygdom eller er gravid.
Man bør kontakte læge, hvis man har høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand, nakke-/rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau.
Fakta om listeria
Fødevarestyrelsen har en række generelle råd til, hvordan særligt sårbare grupper kan undgå Listeria:
- Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kød- og fiskepålæg så friskt som muligt
- Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
- Undgå at indtage upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste