Har opkrævet 4,5 milliarder kroner for meget

24/6/20 18:24

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock.com
Skattestyrelsen har fundet en fejl i rente opkrævningen fra virksomheder, hvilket betyder at de nu skal betale et stort beløb tilbage.

Skattestyrelsen skal tilbagebetale ca. 1,5 milliarder kroner, fordi de i en række sager har opkrævet for høje renter for virksomheder.

I alt er der tale om et beløb på omkring 4,5 milliarder kroner, som der er blevet betalt for meget i renter, i en række såkaldte gennemstrømningssager, det skriver Ritzau.

Det er helt tilbage til 2008, at Skattestyrelsen har opdaget at der er anvendt forkerte rentesatser i sagerne, det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Kammeradvokaten har ligeledes vurderet, at praksis har været forkert - “Vi er rigtig ærgerlige over denne sag. Vi har haft en forkert praksis i en længere årrække, og det retter vi nu op på,” siger fagdirektør i Skattestyrelsen Kenneth Joensen.

Fejlen vedrører 42 af de i alt 48 virksomheder i de såkaldte gennemstrømningssager.

Det er sager, hvor selskaber har udbetalt udbytte, renter og royalties for i alt 30,3 milliarder kroner - uden at de har indeholdt kildeskat til Danmark af beløbene. Hovedparten af sagerne er endnu ikke afgjort.

I fuld gang med plan for tilbageførsel

Skattestyrelsen har i disse sager opkrævet renter for i alt 6,7 milliarder kroner - men det beløb har vist sig at være 4,5 milliarder for højt.

Fra 2011 til 2019 er der sket en indbetaling af cirka 1,5 milliarder kroner i renter fra de 42 virksomheder.

Det er derfor 1,5 milliarder kroner plus rentegodtgørelse, der skal tilbagebetales. Men det helt nøjagtige beløb er endnu ikke kendt, skriver Skattestyrelsen.

Fejlen i opkrævning af renter giver dog ikke anledning til, at Skattestyrelsen ændrer bedømmelsen af skattekravene i de verserende sager mod virksomhederne.

“Det er vigtigt for mig at understrege, at det i sagerne om den forkerte praksis handler om nogle bestemte store selskaber, vi har identificeret, som typisk har betalt renter eller udloddet udbytter til et moderselskab i EU, og beløbene er derfra kanaliseret videre til et selskab i såkaldte lavskattelande – det, som nogen kalder skattely,” siger Kenneth Joensen.

 “Vi er i fuld gang med en plan for, hvordan disse selskaber kan få tilbageført de penge, der er blevet trukket for meget i renter. Det forventer vi at kunne være i mål med ved udgangen af 2020,” slutter han.