Helt vildt: Fisk fra Stillehavet fanget nord for Læsø

23/11/22 10:09

Ida Hansson

Foto: René Erlandsen
En fisker fra Strandby har fanget en stribet knivkæbefisk i sit trawl nord for Læsø.

Forskere på Statens Naturhistoriske Museum, der har stået for artsbestemmelsen, mener, at den må være kommet hertil fra Stillehavet som blind passager i ballastvandet fra et skib.

"I forbindelse med mit arbejde med kortlægningen af fiskenes udbredelse får jeg ofte henvendelser om ”mystiske” fangster, men da jeg så billedet af den stribede knivkæbefisk, spærrede jeg virkelig øjnene op. Fisk fra Stillehavet er ikke hverdagskost i vores farvande, og når det så tilmed drejer sig en art, der ikke i forvejen er kendt fra andre fund i Atlanterhavet, er det bare endnu mere mystisk," fortæller Henrik Carl, der siden 2006 har været daglig leder af det såkaldte Fiskeatlas-projekt på Statens Naturhistoriske Museum.

Ifølge Henrik Carl, er den mest sandsynlige forklaring, at den stribede knivkæbefisk er kommet hertil som blind passager med ballastvandet fra et skib. Arten er tidligere registreret enkelte gange i Middelhavet, og her mistænkte man også, at fiskene var ankommet med ballastvand.

"Det er tilsyneladende en art, der kan overleve lidt af hvert, for på vestkysten af USA er stribede knivkæbefisk i 2013 og 2015 skyllet i land sammen med skibsvrag, der var drevet til havs ved Japan mere end 7.000 km derfra i forbindelse med tsunamien i 2011," siger Henrik Carl i en pressemeddelelse. 

Knivkæbefisken har navn efter det meget specielle tandsæt, hvor tænderne i begge kæbehalvdele er vokset sammen, så de danner en slags næb – ligesom man kender det fra fx papegøjefiskene. Det gør dem i stand til at knuse de hårde skaller på fx snegle og rurer.

En vigtig art omkring Japan og Sydkorea
Den stribede knivkæbefisk kan blive ca. 80 cm og 6-7 kg, og det er en værdsat spisefisk i bl.a. Japan og Sydkorea, hvor den både fiskes kommercielt og opdrættes til konsum.

"I vore farvande betragtes fremmede fiskearter pr. definition som uønskede, da de kan påvirke hjemmehørende arter. Til alt held kræver den stribede knivkæbefisk en vandtemperatur på omkring 22 °C for at yngle, så det er ikke ret sandsynligt, at det kommer til at ske i danske farvande. Naturligvis er vi meget interesserede i at høre fra andre, der måtte støde på arten, så vi kan følge udviklingen," slutter Henrik Carl.