Helt vildt: Så mange ton mad smider danskerne i skraldespanden hvert år

29/9/22 04:35

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Alt for meget mad havner i skraldespanden.

Stigende fødevarepriser presser i øjeblikket mange danskeres madbudgetter til bristepunktet. Alligevel viser nye tal fra tænketanken ONE\THIRD, at millioner af bl.a. kartofler, gulerødder og æg aldrig når danskernes tallerkner, men derimod tager den direkte vej fra køleskabet til skraldespanden.

Derfor skyder Fødevarestyrelsen sammen med fødevareminister Rasmus Prehn nu en ny kampagne i gang, der skal skabe øget fokus på madspild og hjælpe alle til at tage mere ansvar for maden, inden den ender i skraldespanden.

”Når godt 26 mio. madpakker hvert år havner i skraldespanden sammen med ca. 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. rå stykker kylling, så er det i mine øjne et udtryk for, at vi på trods af forskellige indsatser simpelthen ikke har rykket os nok – og det skal vi i fællesskab blive meget bedre til i en tid med stigende fødevarepriser og markante klimaudfordringer. Jeg synes også selv, det kan være svært at trylle rester sammen til noget, der giver mening," siger fødevareminister Rasmus Prehn og fortsætter:

"På Danmarks nationale madspildsdag skyder vi derfor en ny madspildskampagne i gang, så vi kan få skabt større fokus på vores enorme madspild og samtidig inspirere os til eksempelvis at være mere opmærksomme på at gøre vores rester i dag til nye retter i morgen, og minde os om at orientere os i køleskabet, inden vi griber indkøbsnettet. Det er bare nogle af de gode råd, som vi med en række konkrete tips nu skal hjælpe hinanden med at føre ud i livet. For her er troen alene altså ikke nok til at flytte madbjerget. Det kræver derimod, at vi alle tager madansvar sammen."

Kampagnen Ta’ Madansvar skydes i gang på årets nationale madspildsdag d. 29. september i forlængelse af, at madspildstænketanken ONE\THIRD netop har præsenteret en række nye markante tal om danskernes madspild.

”Selvom vi i de senere år har haft stort fokus på hele madspildsdagsordenen, så taler de nyeste tal sit helt klare og tydelige sprog. Der er fortsat store udfordringer på området, der skal tages hånd om. For når godt 11 mio. æg om året – altså 30.000 æg hver eneste dag – finder vej til skraldeposen i stedet for morgenbordet, så er der fortsat lang vej igen. En af Tænketanken ONE\THIRDs vigtige opgaver er at få udarbejdet disse rapporter. For begynder vi at måle madspildet, kan vi også bedre agere og finde de rigtige løsninger, der kan medvirke til at reducere madspild," siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i madspildstænketanken ONE\THIRD.

Formålet med den nye kampagne er, at langt mere mad skal spises – ikke spildes. Hvert år smider danskerne nemlig 250.000 tons mad ud hjemme i køkkenerne. Det svarer til, at hver dansker drøner 60 måltider direkte i skraldespanden. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.