Helt vildt: Så meget er gasprisen steget siden fredag

Af: Ida Hansson

|

05/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er efterhånden ingen nyhed, at gasprisen fortsat er høj - og det ser ud til at fortsætte.

Mest læste i dag

31. august blev der midlertidigt lukket for gassen via Nord Stream 1-forbindelsen, som forbinder den primære gasleverance mellem Europa og Rusland.

Det russiske gasselskab Gazprom meddelte ellers, at gasstoppet var midlertidigt som følge af vedligehold på rørledningen. Planen var en genåbning i løbet af weekenden, men det er altså ikke sket endnu.

Dermed er leverancen gennem Nord Stream lige nu helt lukket, og det kan allerede mandag ses i priserne. Prisen på naturgas fortsætter med at stige meget kraftigt mandag formiddag.

En time efter åbningen er engrosprisen 283,00 euro pr. megawatt-time (MWh), hvilket er en stigning på hele 32 procent. i forhold til prisen fredag. Det skriver Finans.

En sådan udvikling vil sætte yderligere lup under de i forevejen høje energipriser. Fredag lukkede engrosprisen i Europa til 214,67 euro - 33 procent lavere end rekordnoteringen på 321,42 euro pr. MWh den 25. august i år.

Selv om Gazprom har øget eksporteren via den anden rørledning, der krydser gennem Ukraine, så kan det ikke erstatte tabet fra Nord Stream - heller ikke selvom kapacitetsudnyttelsen i Nord Stream før lukningen var nede på bare 20 procent.

Gazprom har ikke sat nogen tidsfrist på, hvor længe det forventes at vare, før de påståede lækager er repareret og forbindelsen dermed kan komme oppe at køre igen.

Den nuværende situation gør, at man i EU allerede i denne uge skal se på, om der er ikke-essentielle industrier hvor man kan fjerne naturgasleverancen for at brug de knappe ressourcer bedst muligt.

Anbefalet til dig