Hensynsløst og vanvittigt angreb: Atomkraftværks arbejdere såret i Ukraine

Af: Naja Radik

|

29/08/2022

Nyheder
Foto: Privat
Foto: Privat
Mindst ti arbejdere på Europas største atomkraftværk er blevet såret, efter at Rusland angiveligt bombede deres sovesale.

Lige nu læser andre også

Der sker blot få dage før FN’s atom vagters besøg skulle finde sted, på det belejrede russisk besatte atomkraftværk Zaporizhzhia i Ukraine.

Russiske tropper sprængte angiveligt byen Enerhodar, hvor de fleste af fabriksarbejderne bor, kort efter klokken 22.00 i går aftes. 

Byens borgmester Dmytro Orlov sagde, at to boligområder blev beskudt og sårede mindst ti mennesker, ifølge lokale rapporter. 

Orlov skrev på Telegram: 

“Det vides, at omkring ti Enerhodar-beboere modtog adskillige granatsplinter af varierende grad af sværhedsgrad som følge af beskydning af Enerhodar boligkvarterer i går aftes.” 

“To af dem i kritisk tilstand blev indlagt på intensivafdelingen.” 

Borgmesteren sagde, at mindst tyve køretøjer parkeret nær sovesalene også blev ødelagt i eksplosionen. 

“Det er klart, at det er sådan, russerne “udarbejdede” deres scenarie på tærsklen til IAEA-missionens besøg i Zaporizhzhia,” sagde han. 

“En direkte trussel mod civilbefolkningens liv stopper ikke terroristerne.” 

Der er ingen russiske militære faciliteter i de kvarterer, der kom under beskydning.

Et inspektionshold fra FN’s nukleare vagthold er på vej til det trængte Zaporizhzhia-atomkraftværk. 

Rafael Grossi, generaldirektør for Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA), sagde, at holdet skulle ankomme til anlægget senere på ugen.

“Vi må beskytte sikkerheden på Ukraines og Europas største atomkraftværk,” skriver han på Twitter. 

“Stedet har været besat af russiske styrker og drevet af ukrainske arbejdere siden de tidlige dage af den seks måneder lange krig.

Frygten for, at stedet kan blive skueplads for en katastrofal atomkatastrofe stiger, da både Ukraine og Rusland beskylder hinanden for, at bringe anlægget i fare. 

Ukraine hævder, at Rusland holder anlægget som gidsel, opbevarer våben inde og lancerer angreb derfra, mens Moskva beskylder Ukraine for hensynsløst at skyde på stedet. 

Mandag sagde Ruslands forsvarministerium, at russiske styker skød en ukrainsk drone ned over Zaporizhzhia-atomkraftværket, og hævdede, at to granater affyret af ukrainske tropper, eksploderede nær stedet.

Styret i Kiev fortsætter provokationer for at skabe en menneskeskabt katastrofe på atomkraftværket, lyder det. 

Både Rusland og Ukraine har nægtet, at have beskudt anlægget i de seneste uger. 

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskiy, siger, at Europa var et skridt væk fra en strålingskatastrofe, da stedet torsdag blev afbrudt fra Ukraines elnet. 

Han sagde, at en Tjernobyl lignende katastrofe blev afværget med nød og næppe, efter at beskydning fra Putins styrker forårsagede brande, der førte til, at værket elforsyning blev afbrudt.

Meget af strålingsfrygten handler om et muligt tab af kølesystemet, og risikoen for, at et angreb på køledammene, hvor brugte brændselsstave opbevares, kan sprede radioaktivt materiale. 

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger, at IAEA’s besøg bliver agenturets sværeste til dato. 

“Denne mission vil være den sværeste i IAEA’s historie, i betragtning af de aktive kamp aktiviteter, som Den Russiske Føderation har udført på jorden, og også den meget åbenlyse måde, hvorpå Rusland forsøger at legitimere sin tilstedeværelse,” sagde han. 

“Rusland udsætter ikke kun Ukraine, men også hele verden for fare for en atomulykke.” 

“Vi forventer af missionen en klar erklæring om fakta om overtrædelse af alle nukleare sikkerhedsprotokoller,” sagde han.

“Rusland skal væk, og IAEA såvel som mange lande i verden, vi er nødt til at få dem til at gå, det er så simpelt. Det er den eneste måde at sikre nuklear sikkerhed på.” 

Kreml har hilst FN’s besøg på stedet velkommen og beskrevet det som nødvendigt. 

Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, siger også, at Moskva ikke taler om muligheden for en demilitariseret zone på fabrikken - noget som USA har opfordret til at gennemføre.

Da frygten for en strålingskatastrofe truer, er jodtabletter blevet udstedt i den ukrainsk kontrollerede by Zaporizhzhia. 

Pillerne hjælper med at blokere absorptionen af radioaktivt jod af skjoldbruskkirtlen i tilfælde af en atomkatastrofe. Det skriver The Sun.

Anbefalet til dig