En ny opgørelse fra The Economist placerer Danmark helt i toppen blandt verdens lande, når det gælder det samlede udbytte af løn, priser og arbejdstid.
I en analyse af 178 lande indtager Danmark en tredjeplads, når der justeres både for lokale prisniveauer og hvor meget befolkningen arbejder.
Undersøgelsen benytter tre forskellige mål til at sammenligne landene. Det første ser på bruttonationalprodukt per indbygger målt i dollars, uden hensyntagen til forskelle i prisniveau.
Her lander Danmark på en forholdsvis beskeden 8. plads.
Det andet mål tager højde for købekraft og giver dermed et bedre billede af, hvad pengene rækker til i hverdagen.
Prisniveauet i Danmark giver et fald til 10. pladsen, ligesom at Schweiz falder seks pladser og USA falder fire.
Det tredje mål inkluderer både prisniveau og arbejdstid og afspejler, hvor meget velstand der reelt opnås per time arbejdet.
Det er netop i denne sidste kategori, at Danmark markerer sig stærkt. Norge topper listen, efterfulgt af Qatar, mens Danmark indtager tredjepladsen.
Den placering viser, at danskerne får et højt afkast af deres arbejdstid, også selv om de ikke nødvendigvis har de højeste indkomster målt i dollar.
Schweiz har den højeste gennemsnitlige løn i absolutte tal, mens Singapore og Norge følger tæt efter.
Flere sociale og demografiske forhold har indflydelse på landenes placering. Lande med mange unge eller ældre i befolkningen, som Nigeria og Italien, klarer sig dårligere, fordi færre er erhvervsaktive. Samtidig får lande med lav kvindelig erhvervsdeltagelse, som Saudi-Arabien, et kunstigt løft i timeløn, da færre lønmodtagere deler indkomsterne.
Selv om ingen målemetode kan give det fulde billede af livskvalitet, indikerer resultaterne, at Danmark formår at skabe gode økonomiske vilkår i balance med arbejdsliv og priser. Det placerer landet solidt blandt verdens mest velfungerende økonomier.