Her er der historisk højt strømforbrug: Sådan kan regningen gøres mindre

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Regningen kan let minimeres.

Mest læste i dag

Iskoldt vejr samt mange nye elbiler og varmepumper er årsagen til, at 2024 er startet med det højeste strømforbrug pr. døgn hos private og mindre erhvervsvirksomheder, som de østdanske netselskaber Cerius-Radius nogensinde har registreret. Cerius-Radius ser det som et udtryk for, at elektrificeringen har taget fart.

Den kolde start på 2024 har været medvirkende til et strømforbrug hos privatkunderne og mindre erhverv i Østdanmark, som er højere, end hvad netselskaberne Cerius-Radius hidtil har registreret på dagsbasis.

Den 7. januar indtager nu førstepladsen, og i Radius’ forsyningsområde, der dækker hovedstaden, Nordsjælland og dele af Midtsjælland, er alle dagene i top-10 nu fra den forgange 1,5 måned, fortæller Cäthe Bay-Smidt, chef i Cerius-Radius.

Selvom de kolde dage har stor betydning, så ser hun det som et udtryk for, at elektrificeringen har bevæget sig ind i en ny fase hos privatkunderne.

Det skriver Cerius Radius i en pressemeddelelse.

”Når strømforbruget ryger på himmelfart de kolde dage, så er det blandt andet et resultat af, at de mange nye varmepumper kører på højtryk. Samtidig har flere også fået ladestandere til elbilen hjemme i carporten, hvilket også er med til at løfte forbruget. Tidligere var strømforbruget stabilt fra år til år, og det toppede typisk juleaften. Der er vi ikke længere, for vi ser en udvikling, hvor vejret i langt højere grad afgør, hvornår forbruget peaker,” siger Cäthe Bay-Smidt, og fortsætter:

”Et øget strømforbrug er en rigtig god historie. Det siger noget om, at den grønne omstilling af privates opvarmning og transport har taget fart. Og strømmen, som i vid udstrækning kommer fra vedvarende energikilder, erstatterfossile brændsler som olie, benzin og gas.”

Vil snart blive overgået

Alle prognoser viser, at efterspørgslen på strøm vil vokse de kommende år, og Cäthe Bay-Smidt er således ikke i tvivl om, at disse rekorder vil blive overgået.

”Næste vinter vil endnu flere have købt varmepumper, og elbilsalgets momentum vil betyde, at der bliver installeret tusindvis af nye ladestandere de kommende år. Derfor må vi forvente, at de høje forbrugstal fra årets start vil blive slået, når det bliver rigtig koldt igen. Heldigvis kan vi glæde os over, at vi har et elnet, som giver os stærkt fundament for omstillingen af vores energiforbrug,” siger hun.

For at fremtidssikre elnettet forventer Cerius-Radius at investere 17 mia. kr. frem mod 2030. Her spiller data en afgørende rolle, så netselskaberne kan følge udviklingen i forbruget, og prioritere, hvor behovet for at forstærke og udbygge elnettet er størst. I takt med forbruget vokser har netselskaberne et klart budskab til kunderne.

”Hvis vi alle tænker over, hvornår vi bruger strømmen i løbet af døgnet og formår at flytte forbrug til ydertimerne, så kan vi minimere uhensigtsmæssige spidsbelastninger af elnettet. Så kan vi prioritere vores ressourcer på at udbygge og forstærke elnettet de steder, hvor udviklingen går stærkest, og dermed minimere vores del af kundernes elregning (distributionstarifferne),” lyder det afsluttende fra Cäthe Bay-Smidt.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig