Her er forklaringen: Derfor sover danskerne for lidt

16/8/22 07:37

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det skyldes især stress og tankemylder, at hver tredje dansker sover for lidt.

En god nats søvn gør underværker. Men desværre sover hver tredje dansker mindre end de anbefalede syv til ni timer for voksne. Og der er især én ting, der giver danskerne problemer, når de placerer hovedet på hovedpuden.   

I en ny undersøgelse fra Kantar Gallup svarer hver tredje person, som sover mindre end syv timer om natten, at stress og tankemylder gør det svært at falde i søvn og sove den anbefalede mængde tid. Undersøgelsen er foretaget for Gjensidige.  

“Det er bekymrende, at stress og tankemylder er årsagen til så mange søvnløse nætter, som det viser sig at være tilfældet. Hvis man oplever, at man har svært ved at falde til ro og sove på grund af presset fra hverdagen, er det vigtigt, at man tager det alvorligt, og gør noget ved det, for at forebygge længerevarende sygdomsforløb,” siger Louise Brix, der er fagchef i Sundhed hos Gjensidige.

Misforstået søvnbehov 

Ser man på, hvad der ellers findes som årsag til den manglende søvn hos hver tredje dansker, gemmer der sig også folks personlige følelse af søvnbehov.

Hver fjerde, der sover mindre end syv timer om natten, siger i undersøgelsen, at grunden til deres manglende søvn skyldes, at de ikke føler, de har brug for mere søvn.  

Men selvom man kan føle sig udhvilet og klar til at håndtere hverdagen, skal man huske på at den gode nattesøvn er kroppens mulighed for at lade op og restituere, lyder rådet. 

“Uanset om man føler sig frisk efter fem eller ni timers søvn, så skal man huske på, at kroppen har brug for den tid, man sover, til at restituere og genopbygge blandt andet ens immunforsvar. Og sover man konsekvent mindre, end kroppen har brug for, risikerer man, at det kan påvirke en på sigt,” siger Louise Brix i en pressemeddelelse.

Udover stress og følelsens af ens eget søvnbehov peger hver tiende dansker på, at deres børn forhindrer dem i at få den anbefalede mængde søvn.