Her er verdens mest magtfulde pas: Danmark har overraskende placering

Af: Mie M.B

|

15/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
På førstepladsen er der nu hele seks lande repræsenteret

Mest læste i dag

I en bemærkelsesværdig forandring af den kvartalsvise rangordning over verdens mest magtfulde pas er hele seks lande nu landet på en samlet førsteplads om at have de mest eftertragtede rejsepas i 2024.

Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Singapore og Spanien deler førstepladsen, hvilket betyder, at deres borgere kan nyde visumfri (eller visum ved ankomst) adgang til hele 194 destinationer verden over. Dette er det højeste antal registreret, siden Henley Passport Index begyndte at spore globale rejsefriheder for 19 år siden. Det skriver CNN.

De seneste fem år har Japan og Singapore domineret førstepladsen, men den nye top fem markerer en triumferende stigning for Europa. Finland og Sverige deler nu andenpladsen med Sydkorea med adgang til 193 destinationer. Østrig, Danmark, Irland og Nederlandene indtager tredjepladsen med adgang til 192 destinationer.

Belgien, Luxembourg, Norge, Portugal og Storbritannien deler fjerdepladsen, mens Grækenland, Malta og Schweiz rangerer som femte.

Australien og New Zealand har forbedret deres positioner og er nu på sjettepladsen sammen med Tjekkiet og Polen. USA og Canada er dog bundet på syvendepladsen sammen med Ungarn, med visumfri adgang til 188 destinationer.

De Forenede Arabiske Emirater har gennem de seneste ti år oplevet den største stigning på indekset ved at tilføje imponerende 106 destinationer til deres visumfri score siden 2014 hvilket sikrer dem en 11. plads i år.

Henley & Partners' formand, Christian H. Kaelin, og skaberen af pasindekset, udtaler, at selvom den generelle tendens i de sidste to årtier har været øget rejsefrihed, er mobilitetskløften mellem dem øverst og nederst på indekset nu bredere end nogensinde.

"Gennemsnittet af destinationer, som rejsende kan besøge visumfrit, er næsten fordoblet fra 58 i 2006 til 111 i 2024," siger Kaelin. "De højest rangerede lande kan nu rejse til 166 flere destinationer uden visum end Afghanistan, der ligger nederst på listen med adgang til kun 28 lande uden visum." Syrien, med visumfri adgang til kun 29 destinationer, er næstlavest på ranglisten, efterfulgt af Irak med adgang til 31 og Pakistan med adgang til 34.

Henley & Partners' liste opdateres løbende hele året, men dets data indsamles ved nøje overvågning af individuelle regeringers portaler og fungerer som et værktøj "for folk, der rejser, for at give nøjagtig, lettilgængelig information til deres rejsebehov," som Arton Capitals grundlægger, Armand Arton, udtalte til CNN i 2022.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig