Historisk dom i sag om uansvarlig avl af hunde: Får kæmpe bøde

06/4/22 04:56

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nu er der afsagt en historisk dom i sag om avl af hunde.

Der 21. marts afsagt en historisk dom i retten i Næstved. En kvinde er dømt i en sag om uansvarlig avl, da hun gennem længere tid har avlet på sine hunde med henblik på profit. Kvinden har avlet op til seks kuld hvalpe om året, hvilket er for mange til at kategorisere det som hobbyavl. Det oplyser Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

"I Danmark er der regler for erhvervsmæssig avl af hunde. En person skal være registreret til erhvervsmæssige opdræt af hunde, når denne person har tre eller flere avlstæver og der avles tre eller flere kuld hvalpe pr. kalenderår. I denne sag havde tiltalte 6 tæver, og avlede op til seks kuld hvalpe om året, så hun levede i den grad ikke op til fødevarestyrelsens regler," forklarer Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.  

Der er en række krav man skal leve op til, hvis man avler erhvervsmæssig og er registreret. Det indbefatter også at fødevarestyrelsen kommer på årlige kontrolbesøg. Ved disse besøg er der fokus på dyrenes velfærd og sundhed.

Kvinden blev idømt en bøde på 90.000 kr., og foreningen understreger vigtigheden af bødens omfang, da det understreger alvoren i sagen.

Hvad er sund avl?

For at sikre en sund og ansvarlig avl, er det vigtigt hunden både fysisk og mentalt kan holde til det. Det betyder også, at der er nogle retningslinjer for, hvor mange kuld en hund bør få i sit liv.

Dansk Kennel Klub anbefaler at en hunhund maksimalt får 5 kuld hvalpe i sin levetid, og det sidste kuld skal være inden hun fylder 8 år. Efter 2 kuld skal tæven have en pause, hvilket betyder at mindst en løbetid ikke udnyttes til parring.

Hvis ikke dette overholdes, kan hunden simpelthen ikke nå og komme sig mellem sine kuld og det vil belaste fysisk og mentalt. Dette er en rigtig god rettesnor til at passe godt på sin tæve, hvis man ønsker, at den skal have hvalpe, forklarer dyrlæge Cecilia Christensen Karstrup.

Tager man ikke hensyn til tæven, og lader hende avle i hver løbetid uden pause vil det være skadeligt for både hunhunden og hvalpene. Hvis en hunhund er mentalt og fysisk udmattet, og har fået alt for mange hvalpekuld, er det ikke sikkert hun kan klare drægtigheden og fødslen, eller være i stand til at tage ordentlig vare på de hvalpe hun får.