Historisk høje tal: Så meget kommer dine æg til at koste

21/04/2022

Thea Andersen

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Fremover skal du nok nøjes med et kogt æg i stedet for en lækker og cremet røræg, når du vil have en god brunch.

Mest læste i dag

Mange danskere har nydt utallige æg - enten på rugbrødsmaden til påskefrokosten eller i en lækker og cremet røræg til morgenbollen - uden at skænke ægprisen en tanke. 

Det kan dog være fortid for de fleste. 

Axel Månsson, som er økologisk ægproducent, fortæller at "Prisen på æg kommer helt sikkert til at gå op. Ret hurtigt".  

Og det er ikke bare en lille prisstigning, som Axel Månsson taler om. 

"Et forsigtigt bud kunne godt være en 6-7 kroner for et æg. Det tror jeg ikke er utænkeligt", siger direktør i Vestjyllands Andel og bestyrelsesmedlem i Dava Food, Steen Bitsch til DR.

Det vil så at sige blive dobbelt så dyrt, som de nuværende priser, der eksempelvis kan købes i REMA 1000 for 2-4 kroner. Fremover vil du skulle hive 60-70 kroner op af lommen for at få en bakke med 10 æg. 

"Stigende priser på foder, energi og andre råvarer som følge af krigen i Ukraine presser de producenter, der leverer æg til danskernes kølediske", forklarer han, og forsætter:

"Det er med æg som med alle andre fødevarer, at de kommer til at stige til et niveau, som er historisk. Det tror jeg godt, vi kan forberede os på". 

Så hvis du ikke har fået rigeligt med æg til påskefrokosten, så er det med at nyde af dem nu - mens de stadig er til at betale sig fra.

Med "røven i vandskorpen"

Ifølge Axel Månsson hænger ægproducenterne med "røven i vandskorpen".

Med de nuværende ægpriser kan de ikke få det til at hænge sammen, da den ikke dækker alle deres omkostninger, herunder strøm og løn.

Axel Månsson mener af den grund, at der er et behov for at hæve prisen med det samme. I værste fald kan det ende ud med, at ægproducenter går konkurs, og at der ingen æg vil blive solgt. 

Landmanden Knud Knudsen har sammen med sin kone været producent af økologiske æg, men måtte tages under konkursbehandling af retten i Esbjerg. Det er samtidigt hans opfattelse, at pris-krisen også truer flere fra branchen.

- For det får en ende, hvis ikke vi får et anderledes bytteforhold. Så kan det ikke lade sig gøre at lave økologiske æg, siger Knud Knudsen til LandbrugsAvisen.

Det er dog ikke så såre simpelt, da der allerede er indgået aftaler med supermarkedskæderne. 

Det betyder, at danskerne - indtil videre - stadig kan købe æg til de nuværende priser. Prisstigninger vil først træde i kræft til sommer, når kontrakerne er udløbet, fortæller Steen Bitsch, og så skal vi forvente prisstigninger på flere fødevarer.

Anbefalet til dig