Hitter blandt unge: Advarer nu mod 'cannabisslik'

21/04/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det ser ud, dufter og smager som almindeligt slik – men det kan i værste fald slå ihjel.

Mest læste i dag

Cannabisslik ligner almindeligt slik og hverken lugter eller smager anderledes. Et barn kunne nemt indtage det ved en fejl, men det kan gå grueligt galt.

I Sverige har Toldvæsenet beslaglagt masser af illegalt slik, som indeholder naturlige cannabinoider, såsom THC, som er det stof i hash, der gør dig høj.

Men i efteråret har flere forsendelser af dette 'slik' vist sig at indeholde en syntetisk cannabinoid, 5F-EDMB-PICA, som kan være 2 til 100 gange stærkere end almindelig THC.

Derfor udsender det svenske toldvæsen nu en advarsel. Det skriver Aftonbladet.

"Dels skyldes det, at det er slik, og slik er så nemt at spise. Du kan ikke se forskel på dette slik og andet slik. Vi har nu opdaget, at der er syntetiske cannabinoider i, og de er meget farligere end almindelig hash," siger Jenny Åberg, der arbejder med at analysere toldvæsenets beslaglæggelser.

Slikket med de syntetiske cannabinoider indeholder ofte meget høje doser, og doserne kan variere meget mellem de forskellige typer.

"Specifikt for slikket er også, at man har en forsinket effekt i forhold til, hvis man skulle ryge hash. Effekten kommer efter meget længere tid, så der er stor risiko for, at du måske spiser noget slik, ikke får den effekt, du synes, du burde, og så spiser du noget mere. Og så sker der stadig ikke noget, så du spiser endnu mere. Når så effekten sætter ind, har du indtaget utrolig meget. Så der er en meget høj risiko for utilsigtet overdosering," siger Jenny Åberg.

Hun fortæller, at det er umuligt at vide, om et stykke slik indeholder syntetiske cannabinoider eller naturlige cannabinoider, og det øger også risikoen for overdosering.

THC er ikke lovligt at købe i Sverige. Det er dog lovligt i visse andre lande. Den syntetiske cannabinoid 5F-EDMB-PICA er også klassificeret som et lægemiddel i Sverige.

Sidste år udsendte politiet en advarsel til forældre, fordi der blevet lavet flere beslaglæggelser af 'narkoslik' blandt unge. Slikket sælges ofte via sociale medier som Instagram og Snapchat eller diverse netbutikker.

Anbefalet til dig