Hold øje med e-boks: 18.000 danskere modtager vigtig besked

12/8/20 07:45

Sarah Steenfeldt

Det er vigtigt at holde øje med e-boks de kommende dage. Foto: Shutterstock.com
Inden længe vil 18.000 danskere modtage en vigtig besked i deres e-boks.

Statens Serum Institut har her til morgen udsendt en pressemeddelelse, her fortæller de at 18.000 danskere inden længe vil modtage en invitation.

De tusindvis af danskere vil blive inviteret til at få taget en blodprøve, for at undersøge om de har antistoffer mod covid-19 virus i blodet. De vil også blive tilbudt at få taget en svælgpodning, for at undersøge hvor stor en andel, der aktuelt er smittet med covid-19.

Det er et vigtigt for bekæmpelsen af covid-19 epidemien at vide, hvor mange i Danmark, der aktuelt er smittede, men også hvor mange, der tidligere har været smittet.

Som en del af den politiske aftale om genåbningen af Danmark laves der løbende stikprøveungersøgelser af, hvor mange der aktuelt er og har været smittet. 

Der har tidligere været foretaget en sådan undersøgelse for antistoffer, dette er nu anden gang den foretages. Første gang var i maj måned, hvor undersøgelsen blev foretaget i udvalgte kommuner.  Dengang pegede resultaterne på, at 1,2% af befolkningen (med et sikkerhedsinterval fra 0,7-1,7%) havde været smittet.

Denne gang udrulles undersøgelsen til hele landet og som noget nyt tilbydes undersøgelsen også til børn fra 12 år og op. Hvis de vælger at deltage vil deres medfølgende forældre også blive tilbudt en test.

Mød op i de hvide telte

Prøverne bliver taget i testteltene i ”Testcenter Danmarks” telte og de 18.000 tilfældigt udtrukne borgere vil blive inviteret hen over de næste tre uger, sådan at de første prøver kan tages i næste uge. Blodprøverne og svælgpodningerne bliver herefter kørt til SSI og analyseret dér.

”Vi håber, at mange vil tage imod tilbuddet om at lade sig undersøge, så vi kan få et bedre billede af, hvor stor en del af befolkningen, der reelt har været ramt af epidemien foreløbig.”

”Ved at kombinere muligheden for at få lavet både en antistoftest og prøven for, om man aktuelt er smittet, håber vi også at gøre det mere attraktivt at deltage” siger seniorforsker Steen Ethelberg fra SSI, der leder den projektgruppe, der står bag undersøgelsen.”