Hold øje med e-Boks: Nyt corona-brev på vej

Nyheder
Foto: Shutterstock
Nu er der brev på vej

Mest læste i dag

Lægemiddelstyrelsen har i dag udsendt et opdateret brev til alle borgere, som er blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine inden for de seneste 14 dage. Formålet er at oplyse om yderligere opmærksomhedspunkter om symptomer, som borgerne skal reagere på.

Det fortæller Lægemiddelstyrelsen mandag i en pressemeddelelse. 

"Hvis man er blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine inden for de seneste 14 dage og oplever tegn på hud- eller slimhindeblødninger, skal man søge læge. Det kan være større tendens til blå mærker – dog ikke ved indstiksstedet, som er helt normalt – eller små punktformede blødninger i huden eller blødninger, der ikke stopper, som de plejer," skriver styrelsen, inden de fortsætter: 

"Disse oplysninger supplerer informationen i brevet om generelle tegn på blodpropper, som Lægemiddelstyrelsen udsendte i sidste uge til borgere, som er vaccineret med AstraZenecas vaccine inden for de seneste 14 dage. Se mere herom nederst."

Lægemiddelstyrelsen har i samarbejde med Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og de andre lægemiddelmyndigheder i EU iværksat en undersøgelse af AstraZeneca-vaccinen som følge af indberetninger i EU om meget sjældne, men alvorlige tilfælde med borgere, som på samme tid har haft et lavt antal blodplader i blodet samt blødninger og blodpropper, efter de har fået AstraZeneca-vaccinen.

Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng med vaccinen, understreger Lægemiddelstyrelsen.

Hold øje med disse symptomer

I samme ombæring har Lægemiddelstyrelsen også offentliggjort det brev, der er blevet sendt til de vaccinerede danskere. Det kan du se herunder:

"I Danmark har Sundhedsstyrelsen sat vaccinationerne på pause indtil videre for en sikkerheds skyld, imens undersøgelserne pågår.

Hvis man er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de seneste 14 dage, bør man være opmærksom.

Det er almindeligt, at der kan opstå smerter og rødme ved indstiksstedet, træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter, kulderystelser og feber efter vaccination. Når en vaccine aktiverer immunsystemet, vil mange opleve influenzalignende symptomer. Det er helt almindeligt og et tegn på, at kroppens immunsystem reagerer på vaccinen. Reaktionerne ses ved de fleste typer vacciner, og de plejer at være overstået inden for et par dage. Et blåt mærke på indstiksstedet for vaccinen er også forventeligt.

Andre forhold, som kan være symptomer på blodpropper, skal man derimod reagere på.

Et lavt antal blodplader kan påvirke blodets evne til at størkne. Hvis man som nævnt oplever tegn på hud- eller slimhindeblødninger i form af større tendens til blå mærker, små punktformede blødninger i huden (petekkier) eller blødninger, der ikke stopper, som de plejer, så er det vigtigt at søge læge.

Der kan derudover være andre forskellige symptomer på blodpropper, afhængigt af hvor i kroppen blodproppen opstår. Det kan for eksempel være:

  • Kraftig hovedpine
  • Kraftige mavesmerter
  • At benet bliver koldt
  • At man pludselig og uventet får smerter i dele af kroppen
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Lammelser i den ene side af kroppen

Blodpropper kan dog også vise sig på andre måder. Derfor skal man generelt være særlig opmærksom, hvis man er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de seneste 14 dage. Man bør søge læge, hvis:

  • Man oplever længerevarende symptomer efter vaccination (dvs. går udover de typiske 3 dage efter vaccination)
  • Man oplever forværring af symptomer
  • Man oplever at få nye symptomer efter at de almindeligt kendte, forbigående symptomer, som mange oplever de første dage efter vaccinationen, er forsvundet."

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig