Hold øje: Nyt mærke på danske madvarer

Nyheder
Foto: Dagrofa
Nu er der et nyt mærke, som danske forburgere bør bide mærke i.

Lige nu læser andre også

God mad risikerer at ende i skraldespanden, fordi mange forbrugere kan have svært ved at afkode datomærkningen ”bedst før” på emballagen.

Derfor supplerer Dagrofa - der står bag kæderne MENY, SPAR, Min Købmand og Let-Køb - nu med en ny mærkning på godt 900 af fødevarekoncernens egne varer, som blandt andet omfatter madvarer i mærkerne OMHU, Gestus, Grøn Balance og First Price.

God mad, der stadig kan spises uden sundhedsrisiko, må ikke gå til spilde, fordi forbrugeren ikke bliver vejledt godt nok i forhold til produktets holdbarhed. Derfor indfører Dagrofa nu en ny supplerende holdbarhedsvejledning på alle koncernens private label-produkter, hvor der i dag er påført ”bedst før”, fortæller fødevarekoncernen i en pressemeddelelse. 

"Vi ønsker at hjælpe vores kunder endnu mere, og derfor vil man i fremtiden kunne se teksten ”bedst før” og ”ofte god efter” på vores egne varer som pasta, gryn, krydderier, konserves og lignende. Vi har igangsat en række tiltag for at reducere vores eget madspild med 50 procent inden 2030, og vi vil også gerne hjælpe forbrugerne med at mindske madspild i husholdningen," siger CSR-chef i Dagrofa, Henrik Engberg Johannsen, inden han tilføjer:

"Da undersøgelser viser, at det største madspild sker der."

Datoer skaber forvirring

I en undersøgelse fra EU-kommissionen fra januar 2018 vurderes det, at op mod 10 procent af det europæiske madspild skyldes forvirring om datomærkningen.

Desuden har Miljøstyrelsen anslået, at de private husholdninger er den sektor, som står for den største andel af det samlede danske madspild på ca. 715.000 ton årligt - nemlig 36 procent svarende til 260.000 ton.

"Teksten ”Ofte god efter” på alle vores egne varer med holdbarhedsmærkningen ”bedst før” tydeliggør for kunden, at de ikke bare skal smide varen ud, før udseende, lugt eller smag afslører, den ikke længere er frisk. Fødevarer kan sagtens spises en rum tid, selv om ”bedst før”-datoen er overskredet. Dermed kan vi bidrage til at mindske madspild og således mindske belastningen af klimaet," tilføjer Henrik Engberg Johannsen.

 

 

Anbefalet til dig