Hovedrolle møder massiv kritik: “Unødvendig fejltagelse”

05/1/21 09:33

Sarah Steenfeldt

PR - Lindberg Management. Foto: Dennis Stenild
Nikolaj Lie kaas lægger stemme til hovedrollen i den nye Pixar film Soul - og det er ikke hos alle, at det er vel modtaget.

Filmen som kunne streames på Disney+ fra den 25. december, er allerede blevet et stort hit. Men der er dog alligevel én ting, som møder massiv kritik - nemlig valget af, hvem der lægger stemme til hovedrollen i den danske udgave. Det skriver B.T. 

Her lægger Nikolaj Lie kaas nemlig stemme til hovedrollen Joe Gardner, som underviser et skoleband og samtidig selv drømmer om, at fremføre musik. Joe er sort - og er faktisk den første hovedrolle i studiets historie, der er sort. Derfor har det mødt stor kritik, at det ikke er en med samme hudfarve der lægger stemme til rollen.

I den amerikanske udgave af filmen er det nemlig sådan, at det er skuespilleren Jamie Foxx, der lægger stemme til Joe. Det er det af den årsag, at karakteren skal gøres så autentisk som muligt - og Jamie Foxx er ligesom karakteren i filmen også sort.

I den danske udgave lægger blandt andet Melvin Kakooza og Al Agami også stemme til karakterer i filmen - men her er der tale om mindre biroller. Derfor kritiseres det nu, at det er Nikolaj Lie Kaas der lægger stemme til hovedrollen og ikke en af de andre.

Møder kritik fra flere kanter

På Twitter skriver musiker og forfatter Kristian Let: 

“Det er en ærgerlig og unødvendig fejltagelse af Disney Danmark.”

Han er ikke ene om, at mene det burde have været anderledes. 

Mira C. Skadegård som er adjunkt ved Institut for kultur og læring på Aalborg Universitet, har til Berlingske udtalt, at det generelt er et problem i den danske filmbranche, at få mennesker med en minoritetsbaggrund for en de store roller.

“Hvis ikke vi gør op med den her tendens til at udviske vores minoriteter og fastholder minoriteter i sekundære positioner, så gør vi jo ikke op med diskrimination. Det handler ikke om det biologiske i stemmen, for man kan jo ikke høre så meget forskel, men det er det symbolske i respekten og anerkendelsen, samt at man bryder med de strukturelle mekanismer, der fastholder nogle skuespillere i hovedrollerne og andre i birollerne,” lyder meldingen. 

Hverken Nikolaj Lie Kaas eller Disney Danmark har ønsket at udtale sig i forbindelse med kritikken.