HR ekspert: Sådan beder du om en lønforhøjelse og disse fejl skal du undgå

09/07/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Med stigende leveomkostninger, kan sikring af en lønstigning gøre en reel forskel, i forhold til, at kunne betale regningerne hver måned.

Mest læste i dag

Nu, mere end nogensinde, er det vigtigt at vide, hvordan man forhandler om en højere løn, især hvis du har været på din nuværende løn i et stykke tid.

Inflationen stiger og forventes at stige yderligere i år. 

Det betyder, at prisen på dagligvarer, såsom mad og tøj, stiger. 

Det, kombineret med stigende energipriser, betyder, at det at tale med din chef om en lønstigning, kan fjerne noget af presset fra dine skuldre.

Arbejdsgivere er ikke forpligtet til, at øge lønnen i takt med inflationen, men de højere priser omkring os, kan være et nyttigt bevis på behovet for flere penge, når du taler med din chef.

Bill Richards, britisk administrerende direktør for Indeed, sagde, at det at tænke på din løn ikke kun er noget du skal gøre, når du søger nyt job eller søger en forfremmelse.

“I betragtning af stigningen i leveomkostningerne, bliver det en stadig vigtigere faktor for arbejdstagere og jobsøgende, hvor mange forsøger, at finde ud af den bedste måde, at bede deres arbejdsgiver om en lønforhøjelse.”

På nogle måder bør det nuværende arbejdsmarked fungere til din fordel.

“For første gang siden registreringerne begyndte, er der færre arbejdsløse end ledige stillinger,” forklarede Bill.

Han sagde, at dette lægger pres på arbejdsmarkedet, da der ikke er nok mennesker til at udfylde de ledige job, hvilket skubber efterspørgslen efter arbejdstagere op. 

Det betyder, at nogle virksomheder har fundet sig selv, at udbetale høje lønstigninger, for at tiltrække potentielle jobsøgende.

Så selvom det kan være svært, at diskutere penge, er der et par trin, du kan tage, for at sikre den bedste løn for dig. 

Her er Bills tips ifølge The Sun:

Kend dit værd

Bill sagde: 

“Det første skridt, er at undersøge lidt på nettet.” 

Han foreslog, at bruge en online løn værktøj, til at finde ud af, hvor meget du bør tjene.

“At kende regionale og nationale lønbånd, vil hjælpe dig med, at sætte barren på det rigtige niveau og styre forventningerne til både dig og din arbejdsgiver,” sagde Bill.

“Med en rekordhøj inflation, er det også værd at sikre, at du forstår den procentvise stigning, der er nødvendig for, at din løn kan holde trit.”

Hvis du går ind, bevæbnet med nogle tal, vil have en bedre chance for, at forstå, om et nyt tilbud er godt eller ej.

Hvis du ikke undersøger det, kan du ende med, at sælge dig selv for lavt.

Vælg dit øjeblik

Timing er også afgørende, sagde Bill: 

“Hvor det er muligt, skal du tænke på din organisations seneste præstationer og din egen præstation, før du banker på din leders dør eller arrangerer et virtuelt møde.”

Leveomkostningskrisen har skabt mere presserende omkring behovet for lønstigninger, men det bedste tidspunkt, at bede om en lønforhøjelse er stadig, når du kan bevise, at du har opfyldt personlige mål, og når din arbejdsgiver er i en god position.

Det betyder også, at gå ind til et møde med din chef, bevæbnet med information om, hvor god du er.

Vær ikke bange for, at fremhæve det gode arbejde, du har udført, og hvis det er relevant, hvor godt virksomheden klarer sig som helhed.

Gå med et åbent sind 

Gennem hele processen er det værd at huske, at ikke alle arbejdsgivere vil være i stand til, at matche dine lønforventninger.

Men de kan muligvis tilbyde andre former for kompensation, såsom rejsetilskud eller muligheden for, at arbejde mere hjemmefra.

Bill foreslog, at afveje den komplette pakke, for at forstå den indvirkning, det ville have for dig.

Hvis du for eksempel fik lov til at arbejde hjemmefra en ekstra dag hver uge, hvor meget ville du så spare på brændstof? 

Eller ville det være mere værdifuldt, at lave en time mindre om dagen til den samme løn i forhold til, at skulle betale for færre timers børnepasning?

Husk, at du ikke behøver at acceptere noget med det samme.

Bed altid om tid til, at tænke over ethvert tilbud.

Se efter andre muligheder

Der kan komme et punkt, hvor det betaler sig, at tage drastiske skridt og skifte job, for at sikre en højere løn, sagde Bill.

“På trods af, at den gennemsnitlige lønvækst steg med 5,3 procent i maj, er den barske virkelighed, at millioner af arbejdstagere faktisk ikke mærker det, da det fortsat overgås af stigningerne i forbrugspriserne,” forklarede han. 

Hvis du er villig til, at tage risikoen og er hurtig til at gøre det, kan det faktisk godt betale sig, ifølge Bill.

Anbefalet til dig