Når foråret melder sin ankomst med stigende temperaturer og fuglesang, følger der desværre også en velkendt gene for bilisterne: huller i vejene. De danske asfaltveje er nemlig hårdt prøvet efter vinterens frost og nedbør, og det kan koste dyrt for bilisterne, hvis bilen rammer et af de mange skaderamte områder. Det skriver Avisen Danmark.
Dokumentation er nøglen
Hvis din bil bliver skadet af et hul i vejen, er det vigtigt at reagere hurtigt. Michael Ern Nielsen, advokat hos bilisternes interesseorganisation FDM, understreger, at det største problem er at bevise, at skaden er sket som følge af hullet.
Derfor råder FDM til at tage billeder af både hullet og bilskaden straks efter uheldet. For at dokumentere hullets størrelse og dybde kan man placere en genstand som en sko eller hånd ved siden af.
Efterfølgende skal bilisten finde frem til, hvem der ejer vejen – typisk kommunen eller Vejdirektoratet – og derefter indgive en klage.
Erstatning er svær at få
Selvom dokumentationen er på plads, er det ingen garanti for at få erstatning. Myndighederne er kun ansvarlige, hvis de har undladt at vedligeholde vejene korrekt. Hvis hullet er opstået kort tid efter et opsyn, kan kommunen være fri for ansvar.
"Det er svært at gøre et erstatningskrav gældende, medmindre man kan bevise, at vejmyndighederne har fejlet i deres vedligeholdelsespligt," forklarer Michael Ern Nielsen.
Brug forsikringen først
Uanset om et erstatningskrav er muligt eller ej, anbefales det at anmelde skaden til sin egen kaskoforsikring. Typisk vil forsikringen dække reparationen, dog med en selvrisiko, som bilisten selv skal betale.
Huller i vejene – et dyrt problem
Mere end 70 procent af de danske veje er kommunalt ejede, og det er ingen hemmelighed, at mange af dem trænger til en kærlig hånd. Ifølge Asfaltindustrien er vedligeholdelsesgælden på de kommunale veje estimeret til mellem 5 og 10 milliarder kroner.
Jakob Svane, direktør i Asfaltindustrien, mener, at kommunerne bør genoptage kortlægningen af vejforfaldet for at få et klart billede af omfanget.
"Det er dyrere at lade vejene forfalde end at vedligeholde dem løbende. Kommunerne gør, hvad de kan, men det er ikke ansvarligt at undlade at få et samlet overblik over problemet," siger Jakob Svane.
Kommunernes udfordring
Kommunernes Landsforening (KL) har tidligere erkendt, at vedligeholdelse af veje er en stor og dyr opgave, men har ikke ønsket at udtale sig om den aktuelle kritik.
Mens kommunerne kæmper med de økonomiske udfordringer, er det i sidste ende bilisterne, der må betale prisen i form af skader på bilen og højere forsikringspræmier.