Huller spottet i Europas største atomkraftværk: Frygten for strålingskatastrofe stiger

Af: Naja Radik

|

30/08/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Frygten for en atomkatastrofe i Europa fortsætter med at stige.

Lige nu læser andre også

Frygten for en atomkatastrofe i Europa fortsætter med at stige, da nye billeder viser huller i taget på Zaporizhzhia-kraftværket. 

Hullerne er angiveligt forårsaget af Vladimir Putins styrker, der beskyder området omkring kraftværket. 

Chokerende billeder viser disse huller, som blot er få meter foran det, der ser ud til, at være Zaporizhzhias atomreaktor nummer to. 

Den voksende frygt kommer få dage før, at FN’s atomvagtteam skal besøge det besatte atomkraftværk.  

Rafael Mariano Grossi, generaldirektør for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), har sagt, at hans organisation er opmærksomme på det seneste bombardement. 

Han sagde: 

“Den seneste beskydning understregede endnu en gang risikoen for en potentiel atomulykke på ZNPP, Europas største atomkraftværk, som kontrolleres af russiske styrker siden begyndelsen at marts, men drives af det ukrainske stab.” 

Det sker blot få dage efter, at kraftværket blev tvangskoblet fra det ukrainske net, efter at der udbrød brande i nærheden. 

“Efter dette hævdede den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj, at Europa var “et skridt væk” fra en strålingskatastrofe. 

Efterhånden som frygten stiger, er jodtabletter blevet udstedt i den ukrainsk kontrollerede bu Zaporizhzhia, som ligger nær stedet, i tilfælde at strålingslækage.

Zaporizhzhia-kraftværket forbliver i en usikker position, da krigen raser omkring det. 

Der har allerede været to tætte opkald for mange, hvor beskydning forårsagede brande, hvilket betød, at reaktorerne blev afskåret fra strømforsyninger.

Både Ukraine og Rusland beskylder hinanden for at beskyde nær stedet. Det skriver The Sun.

Anbefalet til dig