Hunde-elskere jubler: Langt om længe forbydes salget

09/6/20 07:30

Christian Granhøj Skouboe

Her ses hunde på et marked i Vietnam. Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals
Nu er hunde fjernet fra den seneste nationale liste over dyr, der er godkendte til husdyrsproduktion i Kina. Dermed bliver det fremover ulovligt at sælge levende hunde og hundekød som fødevarer i Kina. Listen udgives af de kinesiske myndigheder.

I årevis har dyrevelfærdsorganisationer opfordret den kinesiske regering til at forbyde hunde som fødevare, og nu ser det endelig ud til at være lykkedes. I hvert fald står hunde ikke længere på den nationale liste over dyr, der er godkendte til husdyrsproduktion, som de kinesiske myndigheder offentliggjorde en ny, revideret udgave af i sidste uge.

Det fortæller Dyrenes Beskyttelse. 

Det betyder, at det fremadrettet bliver ulovligt at sælge levende hunde og hundekød som fødevarer i hele Kina. Samtlige hunderestauranter, markeder og slagtehuse, der i dag sælger hundekød, bliver dermed ulovlige. Det nationale forbud kommer i kølvandet på lignende lokale lovtiltag i millionbyerne Shenzhen og Zhuhai. Begge byer forbød tidligere på året brugen af hunde og katte som fødevarer.

Kan blive et stort vendepunkt

I Kina har man en lang tradition for at spise hunde, og derfor kan den nye husdyrsliste blive banebrydende for dyrevelfærden i verdens største land, mener Anne Sofie Meilvang, der er biolog i Dyrenes Beskyttelse. I hvert fald på papiret.

"Det ser ud som om, at de kinesiske myndigheder nu er klar til at tage et opgør med de gamle skikke, som man typisk har været meget berøringsangst over for at ændre i Kina. Det er en fantastisk nyhed, som kan blive et stort vendepunkt for dyrevelfærden, men det kræver naturligvis, at forbuddet også bliver håndhævet, hvis det skal have en effekt," siger hun.

Hundenes nye beskyttede status gælder i øvrigt også for katte, der aldrig har været en del af den kinesiske husdyrsliste, da de traditionelt betragtes som kæledyr i Kina.