Hundredvis af russere flygter til Finland efter Putins værnepligtsordre

22/9/22 04:09

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Vej-, luft- og jernbaneruter ud af Rusland er proppet med mænd, der forsøger at flygte, før de bliver kaldet til at kæmpe i Putins stadig mere desperate krig i Ukraine.

Få timer efter Putins meddelelse om, at han introducerede "delvis mobilisering", for at styrke sin smuldrende hær i Ukraine, begyndte russiske mænd at flygte fra landet.

Den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu fulgte op på Putins tale med en meddelelse om, at 300.000 reservister ville blive indkaldt til de væbnede styrker.

Videooptagelser ved Ruslands grænse til Finland viste en kø på over 32 kilometer, med hundreder, måske tusinder, af mænd, der forsøgte at komme ud af landet. Det skriver Daily Star.

Putin sagde, at beslutningen om at indkalde reservister var nødvendig for at "beskytte vores hjemland, dets suverænitet og territoriale integritet" og for at "befri" ukrainere fra, hvad han beskrev som et "nazistisk regime" i Kiev.

Putins beslutning om at indkalde så mange som 300.000 reservister er den første sådan mobilisering i Rusland siden Anden Verdenskrig.

Men selvom indkaldelserne måske lykkes, er det måske stadig ikke nok.

General Sir Richard Barrons, tidligere chef for de britiske styrkers kommando, sagde til The Times: "Hvis du ser på en hær som en kombination af mennesker, udstyr, træning og støtte, vil det ikke give dig mere udstyr at indkalde 300.000 flere tropper, større ammunitionslager eller betyder, at de er bedre trænet."

Det russiske militær har angiveligt også tilbudt amnesti til dømte, der afsoner lange fængselsstraffe i bytte for en seks måneder lang tjenesterejse i Ukraine.

Den russiske leder har også udstedt en bredere trussel mod de lande, der støtter Ukraine med våben, mad og anden bistand.