Husk det nu: Ellers risikerer dit dyr at få problemer med ryggen

29/07/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu mindes danske dyre-ejere på en ting, som de bør huske at tjekke

Mest læste i dag

Hvor tit får du kontrolleret din sadel?

Det spørgsmål stiller Agria Dyreforsikring i en ny pressemeddelelese. Årsagen er - ifølge selskabet -, at for rideheste kan en dårlig tilpasset sadel betyde mange problemer.

"En sadel skal fordele vægten af rytteren jævnt over et større område på hestens ryg for ikke at påvirke hesten negativt. Dette kan man ikke selv kontrollere, hvorfor det er nødvendigt at få en sadelmager til at undersøge sadlen," skriver Agria Dyreforsikring

Hesten ændrer sig nemlig over tid, og sadlen bør ændres tilsvarende, fortæller Tine Antvorskov, Adm. Direktør hos Agria Dyreforsikring: “Alt efter hestens alder, foderstand og omfang af motion, som givetvis varierer i løbet af hestens levetid, så vil dens muskulatur også ændre sig. Derfor er det nødvendigt at ændre sadlen, så den løbende tilpasses hesten.”

En sadel der ikke passer, giver hesten problemer

Ligger sadlen forkert, skævt, vipper eller flytter den sig på hesten, kan det udløse en række problemer, forklarer Tine Antvorskov i pressemeddelelsen: “Det giver selvfølgelig et ubehag for hesten, når sadlen ikke ligger korrekt. Men det kan også betyde at dens skridtlængde forkortes, og at hesten får ubalancer i bevægelsesmønstret. Over tid vil selve hestens muskulatur faktisk ændre sig i forhold til sadlen, så det er meget vigtigt at få tilpasset sadlen ordentligt.”

Tegn på at sadlen ligger forkert kan f.eks. være asymmetrisk slid af hår eller svedmønstre i hestens sadelleje. Der kan også være hævelse eller manglende udvikling af muskler. Men det kan også give udtryk i at hesten bliver halt og ikke vil gå frem.

“En sadel skal optimalt set ligge bagved skulderbladet,” fortæller Tine Antvorskov, “både når hesten står stille og når den er i bevægelse”. Den må kun ligge på brysthvirvlerne og ikke lændehvirvlerne, da de er mindre stabile. Derudover skal sadlen være bred nok, så den ikke klemmer hestens ryg, men tillader en vis frihed til rygraden.”

Det kan være meget svært selv at se, om sadlen ligger korrekt på hesten. Den skal nemlig også kontrolleres, når rytteren sidder i sadlen, både når hesten står stille, men især når den er i bevægelse, så derfor er det en god ide at lave en aftale med din sadelmager om hvor tit den skal tjekkes, så der ikke bliver overset noget, og hesten ikke lider unødigt,” afslutter Tine Antvorskov.

 

Anbefalet til dig