Husk nu brillerne: Så mange kom på skadestuen sidste nytår

27/12/2019

Rikki Tholstrup Jørgensen

Husk sikkerhedsbrillerne. Foto: Shutterstock
Fra i dag og til og med den 1. januar må man affyre fyrværkeri i Danmark. Men husk sikkerheden. Sidste nytår kom 225 danskere på skadestuen efter ulykker med fyrværkeri. Mange ulykker kan undgås ved at huske sikkerhedsbriller og holde afstand – både for tilskuere og dem, der tænder fyrværkeriet.

Mest læste i dag

Slutspurten af 2019 er sat ind. Fra i dag må danskerne affyre fyrværkeri lovligt. Affyringsperioden løber til og med 1. januar.

Men fyrværkeri er krudt, og krudt kan være farligt. Sidste nytår kom 225 danskere på skadestuen i nytårsdøgnet på grund af skader med fyrværkeri. Kun en tredjedel af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.

Mange skader kan mindskes eller helt undgås, hvis både tilskuere og dem, der fyrer af, følger fyrværkerirådene.

"Folk kommer typisk til skade, fordi de ikke har sikkerhedsbriller på og ikke holder afstand. Nogle få kommer til skade med ulovligt fyrværkeri, som er enormt farligt. Derfor er vores tre gode råd: På med sikkerhedsbrillerne, hold sikkerhedsafstand til fyrværkeriet og brug kun lovligt fyrværkeri," siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen Mette Cramon.

I forhold til sikkerhedsbrillerne er det vigtigt, at man bruger nogle, som er beregnet til at modstå slag og varme fra fyrværkeri.

Det er altså ikke nok at tage nytårsbriller, solbriller eller støvbriller til gør det selv-arbejdet på.

Sikkerhedsbriller til fyrværkeri kan købes på fyrværkerisalgssteder og i nogle byggemarkeder og dagligvarebutikker. Nogle optikere og detailbutikker deler dem endda ud gratis.

"Selvom man har sikkerhedsbriller på, skal man også holde afstand. På fyrværkeriet skal der stå, hvor mange meter man skal være væk fra fyrværkeriet. Den afstand bør man overholde. Og man skal selvfølgelig passe ekstra godt på i blæsevejr, fordi det kan påvirke, hvor hurtigt og hvorhen fyrværkeriet flyver," uddyber kommunikationschefen.

Fakta om fyrværkeriskader

  • Ved årsskiftet 2018-19 kom 225 danskere på skadestuen i nytårsdøgnet efter ulykker med fyrværkeri.
  • 30 kom alvorligt til skade og måtte have yderligere behandling.
  • 150 af de tilskadekomne havde ikke sikkerhedsbriller på.
  • Af alle de 225 tilskadekomne var 99 tilskuere og 109 var dem, der tændte fyrværkeriet (17 har ikke oplyst, om de var tilskuere eller tændte)

Fakta: Her må du fyre af

  • Du må ikke anvende raketter nærmere end 10 meter fra bygningsåbninger
  • Afstanden til særlige omgivelser – eksempelvis stråtag, høstakke, skovområder, landbrugsejendomme med dyrehold og hundekenneler – er minimum 100 meter ved brug af normalt fyrværkeri
  • Ved brug af raketter er afstanden til særlige omgivelser 200 meter
  • I blæsevejr fordobles afstanden for almindeligt fyrværkeri til 200 meter for normalt fyrværkeri og 400 meter ved brug af raketter
  • I særlige forhold kan der være lokale, kommunale forbud mod affyring eller særlige afstandskrav

Anbefalet til dig