Hver femte dansker gør det: 400 millioner kroner ind og ud

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fra onsdag bliver der travlt, melder Dansk Erhverv ud.

Mest læste i dag

Efter julefreden og gaveglæden har lagt sig, åbner butikkerne dørene igen, og en bølge af danskere forbereder sig på byttebonanzaen.

Traditionen tro strømmer folk til butikkerne for at bytte de gaver, der måske sidder lidt for stramt eller ikke helt ramte plet.

Dansk Erhverv forventer, at hele hver femte dansker vil stå i kø til byttekassen i år.

Selvom en enkelt gave måske ikke har tømt tegnebogen, vil det samlede beløb for de danske bytterier løbe op i imponerende 350-400 millioner kroner, anslår Dansk Erhverv.

"I år forventer vi også, at hver femte dansker skal bytte minimum én gave, og baseret på tidligere års undersøgelser vurderer Dansk Erhverv, at der skal byttes gaver for et beløb i størrelsesordenen 350-400 millioner kroner," udtaler Bo Dalsgaard, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv, ifølge Ekstra Bladet.

Bløde pakker topper listen over gaver, der ryger retur, og sidste år udgjorde tøj hele 47 procent af de byttede gaver.

Boligtilbehør og personlige plejeprodukter som kosmetik og cremer følger trop.

Dalsgaard oplyser, at der ikke eksisterer en lovbestemt bytteret i fysiske butikker i Danmark. Selvom de fleste butikker tilbyder bytte, kan reglerne variere, og det er vigtigt for forbrugerne at være opmærksomme på butikkens individuelle retningslinjer.

Ofte kræves kvitteringen for pengene tilbage, mens et byttemærke kan være tilstrækkeligt, hvis gaven blot skal byttes til en anden vare i butikken. For onlinekøb gælder en lovsikret fortrydelsesret på 14 dage.

Bo Dalsgaard påpeger, at mange netbutikker udvider denne periode eller tilbyder en bytteret ud over de første 14 dage. Derfor har forbrugerne rig mulighed for at skabe en ekstra julehygge og finde den helt rigtige gave i byttebutikkerne.

God fornøjelse med gavebytningen.

Anbefalet til dig