Hver sommer begår mange danskere samme svinedyre fejl

Det kan være dyrt for både pengepung og miljøet, hvis fjernsyn, vaskemaskiner og andre strømslugere blot flyttes til sommerhuset. Foto: Shutterstock

Selvom der kan være mange gode timer i det gamle tv endnu, skal man lige tænke sig om, ifølge Energistyrelsen.

Det er ikke godt nok til hverdag – men måske kan det bruges i sommerhuset? Hvis du har tænkt den tanke, kan du være en af de danskere, der uden at ville det skader klimaet og giver sig selv en højere elregning.

"Sommerhuse, kolonihaver og andre fritidshuse er hjem for mange forældede apparater. Det bliver et slags hospice, hvor det gamle køleskab og fjernsynet fra 90erne bruges nogle år mere, end de egentlig burde. Det betyder højere elregninger, for de gamle apparater sluger langt mere strøm. Samtidig går de oftere i stykker. Derfor er det en god ide at tænke sig om to gange, før man flytter gamle strømslugere til sommerhuset", siger fuldmægtig Thore Stenfeldt fra Energistyrelsen i en pressemeddelelse. 

Eksempelvis bruger et gammelt køleskab med energimærke A 2½ gange så meget strøm som et nyt med energimærke A+++.

Læs også

Bider fra sig: Hund går til angreb på strandgæst

Hvornår skal du skrotte?

Man kan regne på økonomien i de enkelte apparater, hvis man kender strømforbruget. Hvornår det – fra et rent klimahensyn – er det rigtige tidspunkt at sende sine gamle apparater til genbrug, afhænger af en række faktorer, understreger Thore Stenfeldt.

"Der bruges også energi og ressourcer på at producere et nyt apparat. Men hvis du afleverer dit gamle apparat på genbrugspladsen, bliver mange af materialerne brugt igen. Der er også forskel på, hvornår det er bedst for klimaet at skrotte for eksempel en fryser og et fjernsyn. Men overordnet betyder brugen af de forældede apparater en unødigt høj klimabelastning", siger Thore Stenfeldt.

Energistyrelsen anbefaler også at overveje solceller til at minimere energiforbruget i sommerhuse. Og en varmepumpe, hvis huset bruges hele året.

Læs også

Ekspert: Snart bliver mundbind påkrævet

Sådan får du gode energivaner i sommerhuset

  • Sluk tv, radio, spillekonsoller og anden underholdning, når du forlader huset hele dagen. Slut evt. alle lamper og apparater til én fælles kontakt, som kan slukke det hele på én gang. Alternativt kan du bruge elspareskinner.
  • Dæk pool og spa til, når du ikke bruger dem – det holder på varmen.
  • Indstil temperaturen i køleskabet til +5 °C og i fryseren til -18 °C, og tø maden op i køleskabet.
  • Fyld maskinen op, inden du vasker tøj, og vask ved lavere temperatur, f.eks. 20 °C.
  • Fyld opvaskemaskinen, inden du kører den.

Kilde: SparEnergi.dk

Læs også

Slår kolbøtter ind i husmur: 17-årig i forfærdeligt biluheld