Hvis du fik udbetalt 3.668 kroner hver måned, ville du så...

02/03/2024

Jesper Bengtson

Foto: Shutterstock
Ville du gøre det for 3.668 kroner mere mellem hænderne hver måned.

Mest læste i dag

Fritiden trækker i mange af os, når pensionsalderen efter et langt arbejdsliv nærmer sig. En formiddag med kajakklubben, tid til at hente barnebarnet i børnehaven eller muligheden for at besøge familien på Fyn.

Samtidig er folkepensionsalderen siden 2018 steget fra 65 til 67 år, og det er efterspurgt, at vi bliver flere år på jobbet.

Men måske kan en bedre balance mellem arbejde og fritid bidrage til, at flere både kan holde til og får lysten til at arbejde til en højere alder.

Det mener seniorerne i hvert fald selv, viser ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som bygger på spørgeskemabesvarelser fra over 14.000 beskæftigede +50-årige.

Det skriver Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i en pressemeddelelse.

"Reduceret arbejdstid, fleksible arbejdstider, muligheden for hjemmearbejde og flere seniordage er noget af det, de beskæftigede +50-årige rapporterer som en del af løsningen", fortæller professor på NFA Lars L. Andersen, der er projektleder af SeniorArbejdsLiv og står bag rapporten.

Fleksible arbejdstider, nedsat arbejdstid og længere ferier

I undersøgelsen svarer næsten hver tredje (30%), at en bedre tilrettelæggelse af arbejdstiden ville kunne få dem til at arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig.

Der er også ønske om nedsat arbejdstid, længere ferier og flere seniordage blandt de +50-årige. Knap hver anden (49%) svarer, at de ønsker at gå ned i tid, mens kun 2% kunne tænke sig at gå op i tid. Den gennemsnitlige ønskede alder for at overgå til nedsat arbejdstid er 64,8 år. Den ønskede gennemsnitlige arbejdstid ved denne alder er 20,5 timer om ugen.

Samtidig ville hver tredje (33%) arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig, hvis der var mulighed for længere ferier. Helt konkret skulle det være gennemsnitligt 10,9 ekstra feriedage om året. Næsten hver anden (44%) ville arbejde til en højere alder, hvis der var mulighed for flere seniordage.

"Det koster selvfølgelig noget for den ansatte at gå ned i tid eller at have længere ferier, forstået på den måde, at man får tilsvarende mindre udbetalt. Det skal også kunne passe ind i arbejdspladsens rutiner og øvrige planlægning", siger Lars L. Andersen.

…Og ekstra penge mellem hænderne

"En god balance mellem arbejde og fritid betyder samlet set mere end ekstra penge mellem hænderne, når vi snakker om at forlænge arbejdslivet. Man kan dog ikke se bort fra, at pengene også spiller en rolle", siger Lars L. Andersen.

27% af seniorerne ville ifølge undersøgelsen arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig, hvis det økonomisk bedre kunne betale sig. Det gennemsnitlige ekstra beløb udbetalt efter skat skulle da være på 3.668 kr. om måneden.

Anbefalet til dig