Hvis du er en af dem, der gør brug af kørselsfradraget, bør du finde læsebrillerne frem nu.
I en nylig afgørelse fra Landsskatteretten godkendte man nemlig ikke befordring, som en person foretog fra bopælen i Jylland over Storebæltsbroen til sit arbejde i København.
Landsskatteretten godkendte kun en rute via Odden-Aarhus/Ebeltoft. Forskellen mellem den 'lange rute' og den 'korte rute' var cirka 340 km.
Sådan skriver PwC i en pressemeddelelse.
Normalt kan man få fradrag for den strækning, man faktisk kører, og den hurtigste, som ikke nødvendigvis behøver at være den korteste vej.
"Du skal bruge din reelle kørselsafstand mellem din officielle adresse (folkeregisteradresse) og din arbejdsplads. Det behøver ikke være den korteste rute. [...] Er afstanden mellem bopæl og arbejdsplads usædvanlig lang, er der skærpede krav om dokumentation eller sandsynliggørelse," skriver Skat på egen hjemmeside.
Med den nye afgørelse understreger Landsskatteretten, at skattevæsenet kan tilsidesætte borgerens valg af rute, hvis den anses for 'usædvanlig lang'.
Det er en vigtig påmindelse om, at det ikke alene er den faktiske afstand, men også økonomi og tidsforbrug, der spiller en rolle for godkendelsen af fradraget.
“Uden at gå nærmere ind i en vurdering af, hvor 'grænsen' for, hvornår en transportvej anses for at være 'usædvanlig lang', går, og dermed risikoen for, at det foretagne befordringsfradrag bliver ændret, er det givet, at hvis transportvejen er rimelig set ud fra anvendt tidsforbrug og økonomi, så skal befordringsfradraget gives for den faktiske befordring – også med fradrag for anvendelse af færge eller flytransport,” siger Søren Bech, skatteekspert i PwC.
I afgørelsen lagde man vægt på, at den normale transportvej i bil var via Odden-Aarhus/Ebeltoft, og at brændstofforbruget med broforbindelsen var betydeligt dyrere grundet den længere rute.
Er der mere end 12 kilometer til arbejdet (samlet over 24 km til og fra arbejde), kan man få et kørselsfradrag.
I 2024 og 2025 er fradraget på 2,23 kr. pr. km for kørsel mellem 25 og 120 km og 1,12 kr. pr. km for kørsel over 120 km. Der gælder særlige regler, hvis man bor i en "yderkommune".