Hvor gammel er min hund egentligt? - Nu får du svaret

08/10/20 09:15

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Det kan være svært at vurdere præcis, hvor gammel hunden er. Her får du svaret.

Hunde bliver ofte mellem 10-15 år.

Afhængig af race bliver nogle hunde lidt ældre og nogle bliver lidt yngre. Det er godt at være opmærksom på hundens alder, da mange forskellige ting i hundens liv, afhænger af det. Det kan være at vælge det rette foder eller vurdere hvilken type træning der er god for hunden. Det kan også være at vide hvor ofte hunden skal til dyrlæge for at få et sundhedstjek. En gammel hund har brug for flere tjek end en ung. Det fortæller Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. 

Så gammel er hunden

Hvor gammel er hunden så? Det afhænger meget af race og størrelse. Som tommelfingerregel bliver små hunde hurtigere voksne end store hunde. Det betyder i praksis at en lille hunderace som udgangspunkt er omkring 15 år i menneskeår, når den er ½ år i hundens egentlige alder. Derimod er en stor hund omkring 8 år i menneskeår, når dens egentlige alder er ½ år.

Disse diagrammer viser hundens relative alder, fra menneskeår til hundeår. Hundene er inddelt efter størrelse, så de store racer er hunde med en slutvægt over 45 kg, de mellemstore racer er mellem 15-45 kg og de små racer er under 15 kg.

Vær opmærksom på, at skemaet er i forhold til hunden fysiologiske alder, og ikke dens mentale alder.   

Her kan du se din hunds alder. Foto:  Dyrenes Beskyttelse / MSD Animal Health

Her kan du se din hunds alder. Foto:  Dyrenes Beskyttelse / MSD Animal Health

Det er vigtigt at huske, at indenfor racerne variere det en del hvornår hunden er hvalp, teenager og voksen hund. Nogle hunde kommer hurtigere igennem teenagealderen end andre. Fælles for alle hunde er, at de er seniorhunde, fra de er i midten af 50erne i menneskeår.

Det betyder at en stor hund er senior allerede fra den er omkring 6 år, hvor en lille hund først er senior når den er omkring 9 år. En mellem hund er senior når der er omkring 7 år.