I 2020 åbner ny tandlægevagt i Kolding

Nyheder
Til næste år bliver det nemmere at komme til tandlægen i Kolding, hvis man får tandpine i weekenden eller på helligdage. Foto: Shutterstock
Sønderjyder og beboere i Trekantområdet får fremover kortere vej til akut tandlægebehandling i weekender og på helligdage. I dag skal man til enten Esbjerg eller Odense for at få tandlægehjælp uden for normal åbningstid, men i det nye år åbner der også tandlægevagt i Kolding og Sønderborg.

Lige nu læser andre også

Tandpine kommer altid ubelejligt. Men sker det i en weekenden eller på en helligdag, så kan det virke helt uoverskueligt at skulle vente med behandling, til det bliver hverdag igen. Derfor søger mange syddanskere til tandlægevagten, som yder akut tandlægehjælp i weekender og helligdage.

I dag er der kun tandlægevagt i Esbjerg og Odense, og det kan give lang transport, hvis man enten bor i Sønderjylland eller Trekantområdet. Derfor vil Region Syddanmark udvide den syddanske tandlægevagt, så det fremover også bliver muligt at få akut tandlægehjælp uden for normal behandlingstid på klinikker i Kolding og Sønderborg.

Sagen blev behandlet i Udvalget for det nære sundhedsvæsen 2. december 2019, og udvidelsen af tandlægevagten skal endeligt godkendes i regionsrådet i begyndelsen af 2020. Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse. 

Flest fynboer og vestjyder benytter tandlægevagten

Region Syddanmark har drevet tandlægevagt siden december 2006 og har oplevet en stigende tilgang af patienter særligt de seneste par år. Regionen forventer, at den udvikling fortsætter.

Der er dog en skævhed i fordelingen af de patienter, som benytter tilbuddet om tandlægevagt. Ikke overraskende benytter flest patienter fra Fyn samt Esbjerg og omegn tandlægevagten.

Syddanskerne skal have lige adgang til behandling

Formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen Bo Libergren (V) er glad for, at regionen fremover også kan tilgodese syddanskere i det sønderjyske og Trekantområdet, når det gælder akut tandlægebehandling.

"Det er vigtigt for mig, at syddanskerne har så lige adgang til akut behandling, som muligt. Skævheden i, hvem der benytter tandlægevagten, tyder på, at nogle undlader at søge behandling, fordi de synes, der er for langt til den nærmeste klinik og ikke har ressourcerne til at komme dertil. Det får vi forhåbentlig lavet om på nu, og det glæder mig," siger Bo Libergren i pressemeddelelsen. 

Nye tilbud giver kortere ventetid 

Regionen regner med, at de to nye tandlægevagter også vil give kortere ventetid, fordi patienterne fordeler sig ud på flere klinikker. Det til trods for, at regionen forventer, at det samlede antal af patienter vil stige, fordi afstanden til en klinik bliver kortere for rigtig mange syddanskere. 

De to nye tandlægevagter kommer til at ligge på Sygehus Lillebælt i Kolding og på Sygehus Sønderjylland i Sønderborg og først på året 2020. 

Fakta om tandlægevagten

  • Tandlægevagten i Region Syddanmark udfører nødbehandlinger, som ikke kan vente, til egen tandlæge åbner igen. Det kan for eksempel være akut behandling i forbindelse med tandpine eller mindre skader på tænderne og tabte fyldninger.
  • Patienter skal betale for behandling hos tandlægevagten. Det koster det samme, som praktiserende tandlæger opkræver for akut nødbehandling.
  • Akutte tandskader i forbindelse med en ulykke uden for egen tandlæges åbningstid behandles derimod i den regionale tandskadevagt, som findes på flere af regionens sygehuse, og som er gratis for borgerne.
  • Antallet af behandlinger i tandlægevagten i Region Syddanmark har ligget på cirka 1.700 – 1.800 behandlinger om året i 2017 og 2018. 

 

 

Anbefalet til dig