I aften fejres Kim Larsen: Spillemanden ville have haft fødselsdag fredag

23/10/20 09:15

Christian Granhøj Skouboe

Fra Wikipedia. Foto: Simon Wedege Petersen
I dag kunne Kim Larsen have fejret sin fødselsdag.

En af Danmarks mest folkekære spillemænd ville i dag være fyldt år. 

Fredag burde Kim Larsen have fejret sin 75-års dag i familiens skød, men skæbnen ville det anderledes. I 2018 døde den populære sanger, der siden 1970'erne havde leveret det ene hit efter det andet, der blev lydkulissen til langt de fleste danskeres hverdag. 

Han begyndte sin musikalske karriere i 1968 efter en kort periode som folkeskolelærer og blev fra 1969 kendt som medlem af rockgruppen Gasolin. I sin tid med Gasolin (varede indtil 1978) udgav Larsen dog også såvel soloplader og plader med sit fritidsband, der blev kendt under flere navne.

Da Gasolins betødt det dog langt fra, at Kim Larsen sagde farvel til musikken.

Fejres af hele landet

Han var fra 1970'erne en af Danmarks mest populære musikere og omtaltes ofte som "Danmarks nationalskjald", selv foretrak han dog blot at være "spillemand".

Netop den folkelige tilgang til livet gik rent ind ved danskerne. Det er bl.a. en af grundene til, at DR har valgt at markere spillemandens fødselsdag. Fredag vender det populære program Fællessang tilbage. Nu fortæller DR, at en del af aftenens program skal bruges på at markere lune Larsens fødselsdag. 

"I det første program vil der være tråde til det fynske. For eksempel vil Marstals Småborgerlige Sangforenings sømandskor synge for, og så vil nogle af sangene tage udgangspunkt i Kim Larsens musik. Kim Larsen boede på Fyn og ville i øvrigt være fyldt 75 år på datoen for første program," udtaler DR i en pressemeddelelse. 

Som solist har Kim Larsen solgt flere end tre millioner plader og samlet set over fem millioner eksemplarer.