I dag er en særlig dag i kongehuset: Sådan skal det fejres

14/1/22 06:26

Julie Møller

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.
I dag har dronning Margrethe været regent i Danmark i 50 år.

Ved overtagelse af tronen den 14. januar 1972 blev dronningen den første regent i forlængelse af den nye tronfølgelov.

27. marts 1953 blev der i Danmark indført betinget kvindelig arvefølge, hvilket betød, at en kvindelig efterkommer af den siddende regent herefter kunne arve tronen. Dog bevarede mandlige efterkommere en førsteret til tronen.

Tronfølgeloven er siden ændret i 2009, hvor der indførtes fuld ligestilling i tronfølgen. Det betyder, at regentens ældste barn – uanset køn – arver tronen.

I dag er det 50 år siden, at tronfølgeren Margrethe trådte ud på balkonen med statsminister Jens Otto Krag og foran folkemængden på Christiansborg Slotsplads lod sig udråbe til dronning. Aftenen forinden var hendes far, Frederik 9., død efter kort tids sygdom.

Sådan fejres jubilæet

Dronningens 50-års Regeringsjubilæum bliver markeret og højtideligholdt med en række begivenheder i 2022. Den helt store fejring bliver dog ikke i dag. 

På baggrund af den seneste udvikling i coronasituationen og sundhedsmyndighedernes anbefalinger har kongehuset udsat de store fejringer, der var planlagt til midten af januar 2022.

Foto: Bo Nymann/Photographer Bo Nymann/Ritzau Scanpix.

Foto: Bo Nymann/Photographer Bo Nymann/Ritzau Scanpix.

“Hendes Majestæt vil fortsat gerne have en festlig markering, hvor danskerne kan være med, og har derfor besluttet at flytte størstedelen af de til januar planlagte arrangementer til sensommeren 2022,” skriver kongehuset på sin hjemmeside. 

En række af de begivenheder, der skulle have markeret dronningens 50-års Regeringsjubilæum gennemføres i stedet den 10. og 11. september 2022. Det drejer sig blandt andet om festligholdelse på Københavns Rådhus, gallaforestilling på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, festgudstjeneste i Københavns Domkirke samt gallataffel på Christiansborg Slot.

Foto: Bonnerup Claus/Ritzau Scanpix.

Foto: Bonnerup Claus/Ritzau Scanpix.

Selvom der er en del, der er udskudt til september, så vil der også være ting på programmet på fredag, hvor jubilæet reelt set er.

Fredagens program ser således ud, oplyser kongehuset: 

Kl. 9.30: H.M. Dronningen indleder dagen med statsråd på Christiansborg Slot sammen med H.K.H. Kronprinsen.

Kl. 10.00: H.M. Dronningen, Kronprinsparret, D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie samt H.K.H. Prinsesse Benedikte er til stede ved Folketingets officielle markering af regeringsjubilæet.

Kl. 12.00: H.M. Dronningen, Kronprinsparret, D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie samt H.K.H. Prinsesse Benedikte deltager i kranselægning ved Frederik 9. og Dronning Ingrids grav ved Roskilde Domkirke.