I dag træder kravet om mundbind i kraft: Disse danskere er undtaget

29/11/21 05:20

Julie Møller

Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix.
Skal du en tur i supermarkedet, skal du huske mundbindet. Der er dog personer, der er undtaget.

På baggrund af sundhedsmyndighedernes anbefaling indføres der fra i dag krav om mundbind eller visir i detailhandlen og indkøbscentre. 

Det betyder altså, at danskerne igen skal vænne sig til at have et mundbind eller visir med sig, når der skal handles ind.

Dog vil ansatte i detailhandlen og indkøbscentre være undtaget for kravet, hvis virksomheden stiller krav om at de ansatte har gyldigt coronapas.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Det glæder uden tvivl Mette Høgh, formand i HK Handel. I sidste uge slog hun fast, at kravet om mundbind i detailhandlen kun bør gælde for kunderne.

Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix.

Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix.

“Vi byder det velkomment, hvis kunder nu skal have mundbind på i butikkerne. Vi ser også med bekymring på de stigende smittetal særligt i en tid, hvor vi går en travl shoppeperiode i møde med Black Friday og julehandel. Vi vil dog være kede af, hvis kravet om mundbind også skal omfatte butiksansatte, da det er meget indgribende i deres arbejdsdag at skulle have mundbind på en hel dag, og det går selvfølgelig udover deres arbejdsmiljø,” lød det fra Mette Høgh.

Coronapas tages i brug 

Fremover skal man vise coronapas hos de liberale personrelaterede serviceerhverv som f.eks. frisører og kosmetologer, oplyser Erhvervsministeriet. 

Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix.

Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix.

Coronapasset vil fra den 29. november gælde i 72 timer ved PCR-test og i 48 timer for hurtigtest.

Fra d. 29. november gælder følgende krav: 

  • For natklubber og indendørs serveringssteder, personrelaterede liberale serviceerhverv som eksempelvis frisører, tatovører, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker samt bemandede solarier gælder der krav om fremvisning af coronapas.

  • For større arrangementer som konferencer, foredrag, dyrskuer, messer, forlystelsesparker, bade- og legelande mv. gælder der ligeledes krav om coronapas, hvis der samles mere end 100 personer indendørs og 1000 personer udendørs.

  • I dagligvarebutikker, indendørsmarkeder, indkøbscentre, stormagasiner, basarer, arkader samt take-away steder heri gælder der krav om mundbind eller visir. Der er dog ikke krav om mundbind eller visir for ansatte, hvis virksomheden stiller krav om at de ansatte har et gyldigt coronapas.