I går blev loven ændret: Nu er det lovligt igen

02/01/2023

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com
Fra 1. januar 2023 er det igen blevet lovligt i Danmark.

Mest læste i dag

Den 4. november 2020 offentliggjorde statsminister Mette Frederiksen en stor beslutning. På et pressemøde meddelte hun, at man havde truffet en beslutning om at aflive alle mink i Danmark.

Det var en beslutning, der blev truffet på baggrund af en risikovurdering, som regeringen havde modtaget den 3. november 2020 fra Statens Serum Institut (SSI).

Efterfølgende har forløbet været stærkt kritiseret, hvilket hovedsageligt skyldes, at man den 8. november fandt ud af, at der ikke var lovhjemmel til at beordre, at de mange mink i Danmark blev aflivet.

I perioden fra den 10. oktober til den 30. november blev der i hele Danmark aflivet omtrent 15,5 millioner mink, som var fordelt på 1182 besætninger.

Fra den 6. november til den 30. november blev der desuden aflivet 319 besætninger med i alt fire millioner mink i Zone 3. Det betyder, at det var besætninger, der befandt sig udenfor en radius på 7,8 kilometer fra en smittet besætning, hvilket der ikke var lovhjemmel til at aflive.

Siden da har det været ulovligt at drive minkavl i Danmark, men det har nu ændret sig. Fra den 1. januar 2023 er det nemlig igen lovligt at drive minkavl i Danmark.

Det er en beslutning, der er blevet truffet på baggrund af en vurdering fra Statens Serum Institut, der vurderer, at risikoen for folkesundheden er begrænset ved minkavl i Danmark, hvis man indfører de smitteforebyggende tiltag, som er anbefalet af veterinær- og sundhedsmyndighederne har anbefalet.

Veterinær- og sundhedsmyndighederne har stået for at udarbejde en model, hvor der bliver stillet krav til blandt andet smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger.

Disse skal minkavlerne implementere og efterleve for at kunne holde mink igen fra 1. januar.

Anbefalet til dig