I nat kan du se stjerneskud i hundrevis: Meteorsværm over Danmark

03/01/2020

Christian Granhøj Skouboe

I nat bliver himlen fyldt med stjerneskud. Foto: Shutterstock
I nat lyser stjerneskud i hundredvis op over Danmark.

Mest læste i dag

Natten til lørdag har man mulighed for at få en af de helt store oplevelser i baghaven. Her ruller meteorsværmen Kvadrantiderne nemlig det helt store show ud. Natten lang vil der flyve hundredvis af stjerneskud over himlen. Faktisk kan man være så heldig, at man aftenen igennem kan se op mod to stjerneskud i minuttet. 

Ifølge DMI burde fredagsvejret være godt til at kigge stjerneskud. Der kan blive lidt skyet i perioder, men der ingen del af landet, hvor det bliver skyet hele aftenen. Altså burde alle, der har lyst, kunne få sig et glimt af stjerneskuddene. 

Sådan finder ud meteorsværmen

Hvis du har fået vinterjakken på, fyldt en termokanden med kaffe og indtaget en plads under åben himmel, skal du først finde stjernebilledet Karlsvognen.

Det gør du ved at kigge mod nord/nord-øst. Karlsvognen står højest på himlen fra midnat og frem, men kan naturligvis også ses tidligere på aftenen. Når man har Karlsvognen i kikkerten, skal man kigge ude ved "håndtaget", da det er her, at meteorsværmen har sit udspring. 

Det særlige ved meteorsværme i denne weekend er, at modsat andre sværme, så er Kvadrantiderne mere intens. Hvor andre sværme tager to eller tre dage om at nå deres makisum, så peaker Kvadrantiderne på en nat. 

Du kan se meteorrne natten mellem fredag 3. januar og lørdag 4. januar. 

 

Anbefalet til dig