Ikonisk dansk smykkedesigner lukker sin butik: Nu kan smykkerne blive dine

Af: Lucas Andreas

|

21/10/2024

Nyheder
Foto: Pressefoto / Bruun Rasmussen
Foto: Pressefoto / Bruun Rasmussen
Man kan være heldig at gøre sig en rigtig god handel.

Lige nu læser andre også

Hun har siden 1975 drevet smykkebutikken i Kongens Lyngby og har solgt smykker i eget navn på verdensplan.

Nu lukker den prisbelønnede smykkedesigner og guldsmed Jytte Kløve butikken i Lyngby Hovedgade. I den forbindelse har hun valgt at sætte flere af smykkerne på auktion.

Den 30. oktober får man således mulighed for at byde på hele 30 af Jytte Kløves unikke og håndlavede kreationer, når de kommer på Onlineauktion hos Bruun Rasmussen.

Jytte Kløve er ud af en slægt, der i flere generationer har handlet med smykker, og selv har hun aldrig været i tvivl om, at hun skulle være guldsmed.

Hendes smykker har gennem tiden været udstillet både i Danmark og i udlandet og er blevet købt af bl.a. af Statens Kunstfond, Designmuseum Danmark og Museet på Koldinghus, og i 2017 modtog hun Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfonds hæderslegat, der hvert år gives til en fremtrædende kunsthåndværker eller designer.

Inspirationen får hun især fra sine daglige gåture i naturen langs Mølleåen ved Lyngby.

Lyngby-ikon

Jytte Kløve har i den grad sat sit præg på Kongens Lyngby i årenes løb. Hun er designeren bag byens vartegn ”Kronen”, som hænger i krydset mellem Klampenborgvej og Lyngby Hovedgade samt de mindre kroner, der står langs vejene i byen.

I sin butik og værksted midt på Lyngby Hovedgade har hun i næsten 50 år skabt unikke håndlavede smykker i metaller og ædelsten til både lokale og internationale kunder.

Men som 75-årig mener den succesfulde guldsmed nu, at det er på tide at drosle lidt ned. Og selvom det ifølge Jytte Kløve selv er med en vis vemodighed at lukke butikken efter så mange år, glæder hun sig over, at hendes arbejde med smykker i et mindre omfang fortsætter på et nyt værksted i Raadvad.

Fra kongelige armbånd til regnbuer i natten

Auktionen afholdes online på Bruun Rasmussens hjemmeside, og her kan man byde med på bl.a. fingerringe og armringe i ædelmetaller med poetiske titler som ”Hjortespring, ”Honningmåne”, ”Høst” og ”Boomerang”.

Blandt højdepunkterne finder man de ”kongelige armbånd”, hvis navn kommer af, at de ligner kroner, og som bærer titlerne ”Kongen”, ”Dronningen”, ”Prinsessen” og ”Den lille prins”. De er vurderet til mellem 15.000-90.000 kr.

Ikonisk er også fingerringen ”Legering”, vurderet til 12.000 kr., hvor flere ringe hænger sammen i en kæde med diamanter og foldes på fingeren over hinanden, så ringene leger hele dagen og er i konstant forandring, mens man bærer dem.

Et andet af auktionens højdepunkter er fingerringen "Regnbuer i natten", som Jytte Kløve blev inspireret til at lave, da hun var i New York og så lyset falde på en bestemt måde.

Ringen består af guld med en enkelt diamant. Når sollyset falder gennem diamanten, bliver 75 procent af lyset totalreflekteret, mens de 25 procent går lige igennem stenen og bliver brudt, så det lander i regnbuens farver under stenen i ringens bund. Ringen stammer fra en udstilling i Norskehuset på Sophienholm i 2000. Den er vurderet til 20.000-25.000 kr.

Anbefalet til dig