Indledende test: Så effektive bliver de kommende vacciner

02/12/20 16:15

Mathias Busekist

Der er blevet foretaget indledende test af de kommende vacciner.

Det forventes, at Danmark vil gøre brug af vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Og der er gode nyheder, da de indledende test har vist, at vaccinerne har en effektivitet på henholdsvis 95 og 94 procent. 

Det skriver B.T. 

Videnskab.dk skriver, at Pfizer/BioNTech inviterede 43.661 personer til at deltage i testen, hvoraf den ene halvdel fik placebo - indsprøjtning uden effekt - og den anden gruppe fik vaccinen. 

De skulle herefter vente på, at en del af forsøgsgruppen havde fået coronavirus.

I forsøgsgruppen, som havde fået placebo, var 162 blevet syge. Derimod, så dem, der havde fået vaccinen, der kommer til Danmark, var blot otte personer blevet syge. 

Derfor, af det samlede antal smittede i testgruppen udgjorde gruppen, som havde fået placebo 95 procents. 

Derfor de 95 procents sikkerhed.

"Når de har vacciner bliver taget i brug i Danmark, kan vi forvente, at de bliver rigtig gode," siger Rune Hartmann, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet og ekspert i vacciner til B.T. 

Fulde effekt er ukendt

Han fortæller dog også, at vaccinernes fulde effekt endnu ikke er kortalt. Det kan derfor være, at vaccinerne er mere effektive i nogle grupper end i andre. 

De kender nemlig ikke den præcise virkning af vaccinerne endnu, da de er så nye. 

Han siger ligeldes, at der ikke er nogen risiko i forbindelse med at tage imod vaccinerne. Det er på trods af, at de er udviklet utrolig hurtigt. 

"Jeg skal helt sikkert selv tage den. Vaccinerne er blevet testet for bivirkninger i op til de første seks måneder. Normalt ville man teste for to år, men da der er en sundhedskrise, så har man fravalgt dette," siger Rune Hartmann til B.T. 

Der vil intil videre ikke blive givet vacciner til gravide eller børn. De mangler fortsat at udforske bivirkningerne i disse to grupper.