Indrømmer: Hver tredje dansker gør det

29/09/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Det er mere udbredt, end man lige umiddelbart skulle tro

Mest læste i dag

Tanken om at slippe for at stå i køkkenet igen i morgen ved at lave en stor portion kødsovs eller en tærte, som kan blive til rester, kan være helt genial. Alligevel indrømmer hver tredje dansker i en ny undersøgelse for Karolines Køkken, at det oftest er resterne fra aftensmaden, der ender i skraldespanden. Det oplyser Arla, der står bag Karolines Køkken, i en pressemeddelelse

"I dag fejrer vi national madspildsdag i Danmark for anden gang. Og en af de primære syndere, når det kommer til madspild, er husholdningerne. Faktisk smider danskerne i gennemsnit 247.000 tons mad ud hvert eneste år ifølge Fødevarestyrelsen. Det er 63 kg. mad pr. husstand, hvilket svarer til, at hver femte indkøbspose ryger direkte i skraldespanden."

I en ny undersøgelse lavet af Epinion på vegne af Karolines Køkken svarer 32 procent af danskerne nemlig, at rester fra tilberedt mad, eksmpelvis aftensmad, er dét, de oftest smider ud.

”En af helt store syndere, når det kommer til madspild i hjemmet, er de rester, vi laver i den bedste mening. Og det gælder på tværs af både alder, geografi og køn. Det er virkelig en skam, for gode rester kan være en gave til de travle hverdagsaftener,” siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken, og fortsætter:

”Desværre har vi tendens til at glemme vores rester, eller simpelthen droppe at spise dem, fordi vi har mere lyst til noget andet end den kødsovs, vi lavede for to dage siden. Derfor er det en rigtig god idé at øve sig i at gentænke resterne til nye, spændende retter,” siger Tove Færch.

For eksempel kan danskerne favoritret, pasta med kødsovs, nemt trylles om til quesadillas ved brug af madpandekager og ost, eller til en lækker chili con carne ved at blot at tilføje kidneybønner og krydderier

4 ud af 10 smider mad ud mindst én gang om ugen

Udover at smide rester fra aftensmaden ud, er brød og grøntsager henholdsvis kilde nummer et og to til danskernes madspild. Og det er ikke en sjældenhed, at maden ender i skraldespanden fremfor i munden. Faktisk svarer 40 procent af danskerne i Karolines Køkkens undersøgelse, at de smider mad ud mindst én gang om ugen. Det er der heldigvis råd for ifølge teamet hos Karolines Køkken.

”Der er masser af gode metoder til at undgå madspild i hverdagen, og en af de mest effektive er madplanen. Det er dog ikke altid, at vi lykkes med at regne rigtigt, når vi står i supermarkedet. Og der kan hurtigt opstå uforudsete ændringer i hverdagen, der gør, at man ender med overskydende madvarer i køleskabet,” siger Tove Færch, og fortsætter:

”Derfor har vi blandt andet lavet en funktion på vores app, der hedder Tøm Køleskabet. Den kan hjælpe danskerne med at gentænke gårsdagens rester, og så kan den inspirere til nye retter med fx grøntsager, der er på vej til at blive for gamle.”

”Tøm Køleskabet” er en slags omvendt indkøbsseddel, der giver bud på retter ud fra de madvarer, der allerede er i køleskabet. Formålet med funktionen er netop at tømme køleskabet for på den måde at mindske madspildet.

Tove Færchs bedste råd til at mindske madspild i hjemmet:

  1. Tryl resterne til nye retter: At spise det samme flere dage i træk kan godt blive lidt kedeligt. Prøv derfor at gentænke dine rester ved at trylle dem om til en ny ret. For eksempel ved at tilføje nye ingredienser eller krydderier. Tryl kødsovsen om til pizza eller pirogger, eller brug tomatsuppen som base for en pastaret eller til bund for ovnbagte grøntsager.
  2. Nyt liv til glemte madvarer: Brød og grøntsager er blandt de madvarer, vi oftest smider ud. Måske du kun skulle bruge halvdelen af posen med gulerødder? Eller glemte brødet, der blev købt til weekendens morgenbord? Glemte madvarer kan nemt få nyt liv. Eksempelvis kan du koge bløde gulerødder og blende i hummus eller rive i grøntsagsdeller. Daggammelt brød kan både blive til lækkert hvidløgsbrød, søde arme riddere eller sprøde crutoner ovenpå en salat.
  3. Husk at bruge resterne: Gemmer du resterne fra aftensmad? Rigtig mange af os oplever, at der er et stykke tærte, lidt salat eller kød tilovers fra aftensmaden. Men desværre er der også mange af os, der ikke får spist resterne. Et godt tip er at sætte resterne forrest i køleskabet, så du nemmere husker dem. Eller at give dig selv eller børnene rester med i madpakken.
  4. Lav en madplan, der har fokus på at genbruge rester og madvarer: Når det kommer til at mindske madspild, er et godt overblik det vigtigste redskab. Lav en madplan, der hjælper dig med at udnytte alle de lækre råvarer, du har i køleskabet, så de ikke går tabt. På den måde køber du ind med tanke på at genbruge både rester og madvarer.
  5. Tøm køleskabet og undgå madspild

KLIK HER FOR AT VENDE TILBAGE TIL FORSIDEN

Anbefalet til dig