Sveriges håndtering af corona-virus er både blevet heftigt debatteret internt i landet og blandt bl.a. de skandinaviske nabolande. Nu melder verdenssundhedsorganisationen WHO sig dog på banen. Chefen for organisationens akutberedskab kalder den model, som svenskerne har benyttet, for "en fremtidig model".
Svenskerne har håndteret coronakrisen væsentligt anderledes end fx naboerne i Danmark og Norge. I nabolandende har man lukket skoler, storcentre og bylivet ned. Det valgt de svenske myndigheder ikke at gøre. Her har skolerne haft åbent og det samme har blandt andet barer og frisører.
Det skriver nyhedsbureauet TT, som har talt med netop Michael Ryan, der er chef for WHOs akutberedskab. Overfor nyhedsbureauet taler han i meget rosende toner om modellen.
"Jeg tror, at Sverige repræsenterer en fremtidig model. Hvis vi ønsker at vende tilbage til et samfund uden lukninger, skal samfundet tilpasse sig i en potentielt lang periode, hvor vores fysiske og sociale forhold skal tilpasse sig virusset," fortæller Michael Ryan til TT.
Kontrollerer alle dele af samfundet
I Sverige bor 10,2 millioner. I løbet af coronaens første bølge har landet haft 2462 dødsfald blandt personer, der har været smittet med virussen.
Michael Ryan mener dog, at svenskerne har grebet situatioen helt korrekt an, selvom dødstallet er højere end i Danmark - der dog også har færre indbyggere - så virker svenskernes strategi, fortæller han til nyhedsbureauet.
"Sverige har implementeret en meget stærk folkesundhedspolitik omkring fysisk afstand, pleje og beskyttelse af mennesker i plejehjem og mange andre ting, siger han. Jeg tror, at der kan være erfaringer fra vores kolleger i Sverige. Igen vil jeg gerne understrege, at Sverige ikke har undgået at kontrollere for Covid-19, men har vedtaget en meget stærk strategisk linje for at kontrollere det i alle dele af samfundet," slår Michael Ryan fast.
Den svenske statsminister Stefan Löfven (S) måtte tidligere i denne uge forsvare Sveriges strateg, som har været meget kritiseret undervejs i første bølge af coronakrisen.
"Der er lande med markant hårdere restriktioner end Sverige, der har højere dødsrater. Det er nemt at tro, at lukning og isolering vil fjerne virusset, men så let er det ikke."