Iransk kvinde banket ihjel i politiets varetægt

20/09/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Fem mennesker er døde, efter at politiet angiveligt åbnede ild under protester, der brød ud over hele Iran efter Mahsa Amini, 22, døde i politiets varetægt.

Mest læste i dag

Fem personer er angiveligt blevet dræbt, efter at iransk politi åbnede ild under protester for en kvinde, der blev slået ihjel i politiets varetægt. Hun blev slået ihjel for ikke at dække sit hår med en hijab.

Der har været tre dage med optøjer efter den 22-årige Mahsa Aminis død, hvilket udløste landsdækkende vrede.

Mahsa Amini havnede i koma og døde efter sin anholdelse i Teheran i sidste uge af moralpolitiet, hvilket udløste demonstrationer i adskillige områder, herunder hovedstaden. Det skriver Mirror.

Det har ført til, at to mennesker døde, da sikkerhedsstyrker åbnede ild mod demonstranter i den kurdiske by Saqez, Aminis hjemby, oplyser Hengaw Menneskerettighedsorganisation på Twitter.

Organisationen oplyste, at yderligere to blev dræbt i byen Divandarreh "ved direkte ild" fra sikkerhedsstyrker, og en femte blev dræbt i Dehgolan, også i den kurdiske region.

Der var ingen officiel bekræftelse af dødsfaldene. Det officielle nyhedsbureau IRNA sagde, at der var "begrænsede" protester i en række byer i syv provinser, som blev spredt af politiet.

State TV sagde, at en række demonstranter var blevet arresteret, men afviste "nogle påstande om dødsfald på sociale medier" ved at vise to sårede unge, der nægtede rapporter om, at de var blevet dræbt.

I de landsdækkende fordømmelser af Mahsa Aminis død nåede det persiske hashtag £MahsaAmini op på næsten to millioner Twitter-omtaler.

Politiet har sagt, at Mahsa Amini blev syg, mens hun ventede sammen med andre kvinder, der blev holdt af moralpolitiet, som håndhæver strenge regler i den islamiske republik, der kræver, at kvinder dækker deres hår og bærer løstsiddende tøj offentligt.

Hendes far har gentagne gange sagt, at hans datter ikke havde nogen helbredsproblemer og tilføjede, at hun havde fået blå mærker på benene. Han holder politiet ansvarlig for hendes død.

Forbrydere mod Irans sharia eller islamiske lov og hijab-regler risikerer bøder eller arrestation. Men aktivister har for nylig opfordret kvinder til at fjerne slør på trods af de hårde magthaveres undertrykkelse af "umoralsk opførsel".

Mahsa Aminis død kan skabe spændinger mellem etablissementet og det kurdiske mindretal. Irans eliterevolutionsgarde har nedkæmpet uroligheder i landets kurdiske områder i årtier, og mange kurdiske aktivister er blevet idømt lange fængselsstraffe eller døden.

Anbefalet til dig