Isolationskaos: Så mange danskere kan blive låst derhjemme

21/1/22 07:45

Julie Møller

Foto: Shutterstock
Virksomheder eller skoler kan blive lagt ned, hvis de værste scenarier bliver til virkelighed, lyder det fra Dansk Industri.

I en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI) forventes der op til 25.000-55.000 smittede om dagen i slutningen af januar.

Hvis det bliver i den høje ende, betyder 350.000 smittede om ugen, og hvis man medregner isolerede familiemedlemmer, betyder det, at op mod 1.000.000 danskere kan risikere at skulle sidde hjemme på samme tid.

Det viser en analyse fra Dansk Industri (DI).

"Det er meget, meget voldsomt, og det er noget, der vil kunne mærkes på alle niveauer af samfundet. Hvis så mange skal være hjemme på en gang, så er der dele af samfundet, som ikke kan fungere," siger Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i DI, i en pressemeddelelse.

Han peger på, at virksomheder, skoler eller andre institutioner kan risikere at stå helt uden medarbejdere, hvis de bliver ramt uheldigt.

"Det er jo helt uoverskueligt, hvis man skal lukke en hel produktion ned, eller varerne ikke kan blive leveret. Måske kan børnene ikke blive passet, eller vi mangler hænder til almindelig pleje og sundhed. Det er en situation, ingen ønsker sig," siger Emil Fannikke Kiær og uddyber, at sygemeldingerne i virksomhederne allerede er steget med 70 procent i forhold til før corona.

Han glæder sig over, at Sundhedsstyrelsen er i gang med at se på anbefalingerne for isolation med en forventning om en snarlig ændring i anbefalingen.

"Det er meget, meget voldsomt, og det er noget, der vil kunne mærkes på alle niveauer af samfundet. Hvis så mange skal være hjemme på en gang, så er der dele af samfundet, som ikke kan fungere," siger Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i Dansk Industri. Foto: Sif Meincke.

"Det er meget, meget voldsomt, og det er noget, der vil kunne mærkes på alle niveauer af samfundet. Hvis så mange skal være hjemme på en gang, så er der dele af samfundet, som ikke kan fungere," siger Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i Dansk Industri. Foto: Sif Meincke.

"Syv dages isolation kan være for lang tid, hvis man ingen symptomer har. Hvis man er syg skal man selvfølgelig blive hjemme, men er man frisk, vil de fleste nok foretrække at komme i skole og på arbejde igen," siger Emil Fannikke Kiær.

Vil ændre reglerne for corona-isolation

"Sundhedsstyrelsen er i gang med at se på anbefalingerne for isolation med en forventning om en snarlig ændring i anbefalingen."

Sådan lyder det i et mailsvar til Ekstra Bladet fra Sundhedsstyrelsen.

Det betyder, at danskerne højst sandsynligt kan forvente nye anbefalinger for corona-isolation inden for nærmeste fremtid. 

Lige nu er anbefalinger således, at hvis man har været smittet med corona og haft symptomer, så kan man bryde isolationen 48 timer efter,  symptomerne er væk. Isolation kan brydes efter 10 dage, hvis symptomerne fortsætter.

Har man ingen symptomer, kan isolationen brydes efter syv dage.