Januar slår rekord: Varmere end nogensinde før

Af: Mie M.B

|

29/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rundt om i Europa bliver der disse dage slået varmerekord. Også i Danmark har vi oplevet mildere vejr

Mest læste i dag

Europa har oplevet en ekstraordinær varmebølge her i starten af 2024, hvilket har ført til flere nye varmerekorder i en række europæiske lande. Efter en kold indledning på året, er temperaturen steget markant, og vintervejret er blevet overraskende varmt over hele kontinentet. Det skriver TV 2.

Den Iberiske Halvø var en af de første regioner, der oplevede den usædvanlige varme. I den spanske by Sumacàrcer nåede temperaturen op på 30,7 grader torsdag den 25. januar, hvilket ikke alene satte ny spansk varmerekord men også en ny europæisk rekord for måneden januar.

I Andorra blev der også sat en ny varmerekord. Ved Les Salines, der ligger i en højde af 1450 meter, målte man en temperatur på 22,6 grader – niveauet for en typisk junidag.

Portugal fulgte trop dagen efter, da Alijezur registrerede 26,3 grader, hvilket blev den varmeste januardag nogensinde målt på det portugisiske fastland. Varmebølgen fortsatte ind i weekenden, hvor Kinclochewe i det skotske højland oplevede en bemærkelsesværdig temperatur på 19,6 grader søndag eftermiddag, hvilket er 1,3 grader over den tidligere britiske rekord for januar.

Denne varmerekord blev også oplevet på de portugisiske atlanterhavsøer Madeira, hvor termometeret viste 27,8 grader – en sommerlig temperatur, der er usædvanlig for januar.

Denne bølge af varmerekorder er et tegn på et ekstremt mildt vintervejr, der har påvirket hele Europa. Et kort, der illustrerer temperaturafvigelser, viser, at hele kontinentet er farvet rødt, hvilket indikerer højere temperaturer end normalt. Fra Spanien i sydvest til Rusland i nordøst, ligger den gennemsnitlige temperatur mellem 3 og 6 grader over det normale for årstiden.

Selv i Danmark har ugen været indledt med usædvanligt mildt vejr. Mandagens luftmasse over landet afveg med omkring 10 grader fra det sædvanlige.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig