Jeppe Kofod: Vi fordømmer Putins atomtrusler

01/08/2022

Thea Andersen

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager den 1. og 2. august i NPT RevCon i New York.

Mest læste i dag

Siden den russiske invasion af Ukraine, er verden blevet ganske usikker, og det har gjort det endnu vigtigere, at Danmark er med, når verdens største konference for nedrustning og ikke-spredning af atomvåben starter i dag.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal komme med et indlæg på vegne af alle de nordiske lande.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

"Mit overordnende mål er selvfølgelig, at vi skal arbejde for en tryggere verden, der er fri for atomvåben. Men når Rusland agerer så hensynsløst, som vi har set med deres uprovokerede angrebskrig i Ukraine, så har det desværre lange udsigter," siger udenrigsministeren til konferencen, som fortsætter:

"Netop derfor er det helt centralt, at vi fortsat insisterer på at drøfte nedrustning. Mit hovedbudskab vil være, at vi skal arbejde for at afspænde situationen og minimere risici gennem mere åbenhed og kommunikation."

Konferencen foregår i FNs hovedkvarter i New York, USA, og skal gennemgå Traktaten om ikke-spredning af atomvåben (NPT). Alle anerkendte atommagter, herunder USA, Kina, Frankrig, Storbritannien og Rusland, er blandt de deltagende, oplyser Udenrigsministeriet i pressemeddelelsen.

NPT-traktaten (Traktat for ikke-spredningen af atomvåben) blev indgået af størstedelen af FN-landene for 52 år siden, skriver Dagens.dk.

Atomvåbenkonferencen afholdes hvert femte år og skulle oprindeligt været afholdt i 2020, men det blev udskudt på grund af coronapandemien. Nu kan den tiende gennemgangskonference for NPT endelig afholdes.

Den starter - som tidligere nævnt - i dag og varer indtil den 26. august.

Anbefalet til dig