Jim Lyngvild i vildt dilemma: Kan man tillade sig disse billeder af kong Frederik?

Af: Mie M.B

|

14/02/2024

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
En afstemning på Facebook er blevet sat midlertidig på pause mens der tænkes

Mest læste i dag

I et nyt og dristigt kunstprojekt har den anerkendte danske kunstner, designer og forfatter Jim Lyngvild skabt en billedserie, der portrætterer kong Frederik af Danmark i unikke og usædvanlige sammenhænge. Disse billeder, genereret ved hjælp af kunstig intelligens, viser kongen iført gammeldags kostumer og omgivet af blomster – en hyldest til det kommende forår. Det skriver B.T.

Dette projekt var oprindeligt tiltænkt som et muligt forsidebillede til det asatroende magasin Vølse, udgivet af foreningen 'FORNSIDERS'. Lyngvild tyede til de sociale medier for at involvere sine følgere i en afstemning om, hvilket af disse billeder der skulle pryde forsiden.

Projektet modtog dog blandede reaktioner, hvor nogle kritiserede billedernes femininitet og brugen af blomster i portrætteringen af kongen. "Det der er sgu alt for feminint til en konge," lød en af kommentarerne, mens en anden følger undrede sig over valget af blomster til at fremstille en monark.

Til trods for den online debat, forstår Lyngvild ikke kritikken. "Du kan virkelig ikke lave noget med Kongen, der er 'rigtigt'," forklarer han til B.T., og udtrykker sin overraskelse over de stereotypiske forventninger til kongens fremstilling.

Lyngvild, kendt for sit provokerende og nyskabende arbejde, påpeger, at brugen af blomster symboliserer foråret og udfordrer de konventionelle skildringer af maskulinitet. Dog har kritikken og eftertanke omkring brugen af kunstig intelligens uden direkte tilladelse fra de portrætterede personer fået ham til midlertidigt at sætte projektet på pause.

"Man kan juridisk sagtens lave de her billeder, men så er der det moralske," reflekterer Lyngvild over dilemmaet ved at anvende AI til at skabe kunst med levende personer som motiv. Selv er han ikke bekymret for anklager om majestætsfornærmelse, idet han betragter sit arbejde som en hyldest.

Se de flotte billeder i hans Facebook opslag her:

Anbefalet til dig